Monostory.hu

Az ukrán traktor

Bebillentyűzve: | 2022. 04. 13. | Nincsenek megjegyzések

Osztályozás

Az ukrán traktor a traktorok törzsébe tartozik, gumikerekes és lánctalpas osztályait ismerjük.

A gumikerekes osztály kisebb és nagyobb méretű rendekbe tagozódik.

Az ukrán traktor alapvetően – a törzsbe tartozó egyéb (amerikai, európai) trakorokhoz hasonlóan – gázolajevő, néhány evolúciós baklövésnek számító benzines egyedtől eltekintve.

Viselkedése

Egészen a legutóbbi időkig az ukrán traktor európai és amerikai társaihoz hasonló életet élt: Éjszakáit garázsban, fészerben, vagy gazdájának udvarán töltötte, nappal a szántásokon bóklászott.

Néhány hete azonban hirtelen evolúciós forradalom zajlott le az ukrán traktornál, életmódja és egyes egyedek esetében kinézete is megváltozott.

Evolúciós ugrás

A traktorógusok nagy megrökönyödésére az ukrán traktor békés életmódját feladva, egyik napról a másikra ragadozóvá vált. Éjjel ligetes-bokros területeken húzódik meg, motorját melegen tartja, és a hajnal elérkeztével zsákmány után néz. Gázolajhoz szokott motorja nem elégszik meg akármivel; kedvenc csemegéje az orosz tank. Ahol meglát egyet a mezőn vagy az erdőben, a közelébe lopózik, drótpányvát vet rá, és fészkébe vontatja. Azt még nem sikerült kideríteni, miképp fogyasztja el.

Traktor vontat a fészkébe egy elejtett orosz tankot

Traktor vontat a fészkébe egy elejtett orosz tankot

Más különleges képességet is megfigyeltek az ukrán tankok hirtelen evolúciójában: a kooperációt. Videodokumentáció bizonyítja, hogy ha egy traktor nem bír a tankkal, egy társát hívja segítségül, így ketten már megbírkóznak vele.

Olyan traktort is megfigyeltek, amely páncélt növesztett. Feltételezések szerint a példány nem vesz részt a tankok megtámadásában, inkább felderítő szerepel tölt be, a páncélt a tankok élősködői ellen növesztette.

Páncélt növeztett ukrán traktor

Páncélt növeztett ukrán traktor

Share

Miért érett meg a világ a pusztulásra?

Bebillentyűzve: | 2021. 12. 31. | Nincsenek megjegyzések

Na jó, nem az egész világ, csak a Föld nevű bolygó, annak is csak a lakosai…

Read more

Share

Közlekedésbiztonsági ötletpályázat

Bebillentyűzve: | 2020. 12. 05. | Comments Off on Közlekedésbiztonsági ötletpályázat

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Közlekedéstudományi Egyesület közreműködésével, 2021. január 15-i benyújtási határidővel pályázatot hirdet  „Mentsünk meg 600 életet!” címmel.

 

Read more

Share

A hagyományos “japánülés” hamarosan büntetésnek minősülhet

Bebillentyűzve: | 2020. 10. 18. | Comments Off on A hagyományos “japánülés” hamarosan büntetésnek minősülhet

Nemrégiben a japán jólléti minisztérium sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy a 2021 áprilisában hatályba lépő új törvény szerint gyermekeket hosszú időn át seizában ülésre kényszeríteni erkölcsileg elfogadhatatlan büntetésnek számít.

Read more

Share

Szelektív hulladékgyűjtés – van, ahol komolyan veszik

Bebillentyűzve: | 2019. 12. 29. | Comments Off on Szelektív hulladékgyűjtés – van, ahol komolyan veszik

A minap bicskei csevegés közben merültek fel a szemétgyűjtés és szemétszállítás anomáliái. Többek között az, hogy a 60 literes kukáért is 80 litert számláznak, a méltán hírhedt Zöld Bicske Kft. a szelektív hulladékot még véletlenül sem a meghirdetett időpontban szállítja el, és így tovább – egyik sérelem hozta elő a másikat.


Persze, van, ahol nem csak papolnak a szelektív gyűjtés és kezelés szükségességéről, hanem tesznek is érte:

2017. júniusában Hollandiában, Arnhemben jártam, ott láttam az eddigi ismereteim között a legjobb gyakorlatot. A szelektív hulladék elszállítása ingyenes, a tovább fel nem dolgozható szemetet gyűjtik a sorházak kommunális szeméttárolóiban.

Ez fizetős. Nem havonta kell fizetni érte, hanem alkalmanként. Ahányszor ki akarod nyitni, annyiszor csippantod le az előre feltöltött szemétkártyádat. Ritkán jár felé ember.

Nézd meg a háztartási hulladékot otthon: legalább a háromnegyede csomagolóanyag: papír, műanyag. A maradék fele szerves: hagymahéj, répakaparék, krumplihéj, tojáshéj. Ezek is újrahasznosíthatók.

A maradék – az öszes szemeted kb. egytizede – az, ami a szemétlerakóra kell, hogy kerüljön…

Share
továbbiak »

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin