Monostory.hu

Brit mozdonyok vándorúton

Bejegyezve: | 2007. 05. 09. | Comments Off on Brit mozdonyok vándorúton

Márciusban két Nagy Britanniából származó villamos mozdony lépett a MÁV hálózatára Sopronban. A Class 87 sorozatú, 5000 LE (3700 kW) teljesítményű vontatójárműveket a hetvenes években gyártották, és vándorútra indulásukig az Egyesült Királyság West Coast Main Line vonalán dolgoztak. Eleinte nehéz tehervonati szolgálatot teljesítettek, az utóbbi néhány évben expressz vonatokat továbbítottak. A vonalon bevezetett nagysebességű személyszállító vonatokhoz ezek a mozdonyok nem alkalmasak, de életciklusuknak még nem értek végére, tulajdonosuk ezért az eladás mellett döntött.

A mintegy 3000 darabos gördülőállományt (köztük 57 darab Class 82 sorozatú vezérlőkocsit) birtokló tulajdonos – a Porterbrook Leasing Company – a kontinensen keres piacot a használatból kivont vontatójárműveknek.

Alex Wood értékesítési vezető tájékoztatása szerint mostanáig kettőt sikerült értékesíteniük; mindkettőt közvetítőn keresztül, egy Bulgáriában működő magánvasúti társaságnak adták el. Reményeik szerint további mozdonyokat is sikerül hasonló módon hasznosítaniuk, akár Bulgáriában, akár más környező országban. Nagyra értékelte azt a tényt, hogy Bulgária Európai Unióhoz történt csatlakozás jelentősen megkönnyítette az adás-vétel lebonyolítását.

A még állagban levő 33 mozdony eladását megnehezítheti, hogy a brit űrszelvény kisebb, mint a kontinens más vasútjain (a felsővezeték magassága a sínkorona fölött 4300-4700 mm), így a Class 87-esek is alacsonyabb építésűek.

Megjelent a Magyar Közlekedés XV. évfolyam 9. számában.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin