Monostory.hu

Közösségi közlekedés másképp

Bejegyezve: | 2008. 05. 16. | Comments Off on Közösségi közlekedés másképp

Erminavet a Kötött pálya blogon kikelt a BKV jegyellenõrnek látszó surmói ellen, és szóvá tette a surmók közfeltûnést keltő surmóságai után következõ kommunikációs ostobaságokat.
A BKV figyelőn rendszeresen megjelennek posztok a BKV ellenőreinek minősíthetetlen munkavégzésérõl, nem akarom ezek számát szaporítani. Inkább egy másik aspektust szeretnék megvilágítani:
Évek óta fel-felmerül a kérdés, hogy lehetne elérni, hogy az autóbuszra szállók mind rendelkezzenek érvényes menetjeggyel. A BKV az ellenõrkommandókban hisz, és időről-időre különösebb meggyõzõdés nélkül felveti az “elsõajtózás” ötletét. A magukat közösségi közlekedési szakértõknek nevezõk ilyenkor felhangosodnak és kórusban vetik el az ötletet, mondván: hihetetlenül megnövelné az utascserére fordított időt. Merthogy meg kell várni, míg mindenki felszáll, megtörténik a jegyellenõrzés, és csak utána lehet kinyitni az ajtókat a leszálláshoz.

Buszvégállomás

A képen egy birminghami buszvégállomás látható. A következõn egy buszmegálló a sok közül:

Terelő megálló

Miért is vannak itt ezek a képek? Hogy bebizonyíthassam: hazudik, aki veszett sorállást vízionál az elsõajtós felszállástól. A kétmilliós Birminghamben a közösségi közlekedés gerincét a buszok jelenik. És csak egy ajtajuk van. És nincs veszett sorállás. Az ajtók száma csak egy része a rendszernek; Az autóbuszokon elõre megváltott, vagy a fedélzeten megvásárolt jeggyel lehet utazni. Az elõre megváltott jegyeket (bérleteket) az utasok jól láthatóan mutatják fel a sofõrnek. A helyszínen vásárlás úgy mûködik, hogy az előre kiszámolt aprót a sofőr előtti plexitölcsérrel ellátott perselyszerûségbe kell dobni. Ezután a sofõr ellenőrzi a plexiben látható érmék összegét, és ha megfelelő, kiadja az összegnek megfelelő jegyet:

Jegyek Birminghamben

Megállóba érkezve elõször leszállás, majd utána következhetnek a felszállók. Nincs kibírhatatlan várakozás, a buszok menetrend szerint érkeznek a megállóba: a dolog működik.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin