Monostory.hu

Állami segítségek Európában

Bejegyezve: | 2009. 03. 14. | Comments Off on Állami segítségek Európában

Az Európai Bizottság a közelmúltban három esetben hozott döntést közlekedéssel kapcsolatos állami segítségnyújtásról. Belgiumban és Németországban a kombinált fuvarozás támogatását fogadta el, a Cseh Köztársaságban a közösségi közlekedés fejlesztéséhez nyújtandó állami támogatást vette tudomásul, és állapította meg, hogy nem vetnek fel aggályokat az állami segítségnyújtásra vonatkozó szigorú szabályokkal kapcsolatban.

A március 10-én elfogadott belga támogatás négy éven keresztül folyósítható, évi 25 millió euró összegben. Célja a kombinált fuvarozás fejlesztése, kiemelve a vasúti fuvarozás elsődlegességét. A támogatást azok a fuvaroztatók vehetik igénybe, akik az áru rendeltetési helyére juttatásához a vasutat is igénybe veszik, összege a vasúti átrakás többletköltségétől függ, és akkor vehető igénybe, ha a kombinált fuvarozás során a vasúti szállítás távolsága eléri vagy meghaladja az 51 kilométert.

A támogatási rendszer egyik lényeges eleme, hogy segíti az újonnan bevezetendő nemzetközi kombinált szállítási szolgáltatások bevezetését. Emellett a támogatott kombinált fuvarozást választó vállalkozások számára kötelezővé teszi a költségcsökkenés továbbadását ügyfeleik felé.

A német támogatási rendszert a szövetségi költségvetésből finanszírozzák. A támogatások új, kombinált fuvarozásra alkalmas terminálok létrehozására, meglevők bővítésére, és rakodóberendezések beszerzésére fordíthatók. A támogatás célja a hiányzó terminálkapacitás legalább részbeni pótlása, ezzel is elősegítve az országon belüli és a tranzitforgalom kombinált fuvarozási útra terelését. A támogatási időszak 2011 december 31-ig tart, évente 115 millió eurós költségvetéssel.
A Bizottság döntése értelmében a Cseh köztársaságban 2009 és 2014 között állami szerepvállalással fejleszthetik az integrált személyszállítási rendszereket. A modernizáció elsősorban információs és jegykezelő rendszerek kiépítését jelenti, különös figyelemmel az akadálymentesítésre és az elővárosi kombinált (átszálló) forgalom egyszerűsítésére, megkönnyítésére.

A közösségi közlekedés vonzóbbá tételével az egyéni közlekedéssel szemben a cseh hatóságok a pozitív  környezeti változást várnak; különösen a közúti forgalom által okozott károsanyag kibocsátás és zaj csökkenésére, üzemanyag- és energiamegtakarításra, növekvő közúti biztonságra számítanak.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin