Online jogszabályok

Naponta dolgozom jogszabályokkal; mivel gyakran változnak, kinyomtatni nem érdemes őket. Ezért inkább az online, hatályos verziót választom. A leggyakrabban használtak a kedvencek között vannak, a ritkábban szükségesekért a Magyarország.hu portál jogszabálykeresőjén keresztül jutok el.

A portállal most nem kívánok foglalkozni, azt megteszik helyettem, engem az eredmény háborít fel. A jogszabálykeresőből elérhető, a Complex Kiadó Kft. tulajdonában levő complex.hu szerveren helyet foglaló jogszabályok megjelenése több mint kritikán aluli. Ha nem foglalkoznék időnként más országok jogszabályaival, lehet, nem is bosszankodnék rajta – ilyen, és kész. De látom, hogy másképp is lehet. Mivel leggyakrabban a Vasúti törvényt tanulmányozom, ezért azt választottam összehasonlítási lapnak. Nézzük a képernyőképét:

Vtv áttekintés

Első rátekintésre látszik, hogy a szöveg szinte ömlesztett, mindenféle tördelés nélküli. A változtatásra utaló kezecskék csak ott vannak, funkciótlanul. A szövegben említett – online is elérhető! – egyéb jogszabályok még véletlenül sem hivatkozások, elérésükhöz vissza kell térni a jogszabálykeresőhöz, kitölteni a keresőmezőket, úgy megnyitni.

Felsorolás

A többszintű felsorolások le nem követése nehezen áttekinthetővé teszi a szöveget. Tartalomjegyzék hiányában ismerni kell a jogszabályt ahhoz, hogy viszonylag hamar megtalálható legyen a keresett szövegrész.

További szócséplés helyett inkább nézzük meg, hogy oldották meg ezt a kérdést mások.

Kanada

Kanada

Hmm. Tartalomjegyzék, és áttekinthető fogalommeghatározás.

Kanada-2

Mint a mellékelt ábra mutatja, jogszabályokban is lehet kezelni a többszintű felsorolásokat.

Egyesült Királyság

Egyesült Királyság

Hát igen, van, ahol adnak magukra és a részletekre. Címer, cím, tartalomjegyzék.

Egyesült Királyság - 2

Két fontos dolgot – egy többször említettet és egy újat – figyelhetünk meg a képen:

  1. Ismét egy bizonyíték arra, hogy lehet áttekinthető formátumot adni egy online jogszabálynak.
  2. A készítő már hallott az ergonómiáról, így nem egy lapra ömlesztette a teljes törvényt, hanem oldalara tördelte, és az egyes oldalak tetején navigációs sávot helyezett el.

Új Zéland

Bár földrajzilag kicsit távol esik, de érdemes vetni rá egy pillantást.

Új Zéland-1

Meg még egyet:

Új Zéland-2

Navigációs sora van, tartalomjegyzéke van, áttekinthető.

Lehetne tovább folytatni a sort, bemutatni, hogy ki mindenki képes jogszabályait élvezhető, olvasható formában a nagyközönség elé tárni. Nem folytatom, mert fölösleges. Inkább azon gondolkodom el, hogy a megrendelő miért hajlandó ilyen hitvány fércmunkáért egy vasat is kiadni. Mert azt nem is merem feltételezni, hogy erről szólna a megrendelés.

Share