Monostory.hu

Online jogszabályok

Bejegyezve: | 2010. 03. 07. | Comments Off on Online jogszabályok

Naponta dolgozom jogszabályokkal; mivel gyakran változnak, kinyomtatni nem érdemes őket. Ezért inkább az online, hatályos verziót választom. A leggyakrabban használtak a kedvencek között vannak, a ritkábban szükségesekért a Magyarország.hu portál jogszabálykeresőjén keresztül jutok el.

A portállal most nem kívánok foglalkozni, azt megteszik helyettem, engem az eredmény háborít fel. A jogszabálykeresőből elérhető, a Complex Kiadó Kft. tulajdonában levő complex.hu szerveren helyet foglaló jogszabályok megjelenése több mint kritikán aluli. Ha nem foglalkoznék időnként más országok jogszabályaival, lehet, nem is bosszankodnék rajta – ilyen, és kész. De látom, hogy másképp is lehet. Mivel leggyakrabban a Vasúti törvényt tanulmányozom, ezért azt választottam összehasonlítási lapnak. Nézzük a képernyőképét:

Vtv áttekintés

Első rátekintésre látszik, hogy a szöveg szinte ömlesztett, mindenféle tördelés nélküli. A változtatásra utaló kezecskék csak ott vannak, funkciótlanul. A szövegben említett – online is elérhető! – egyéb jogszabályok még véletlenül sem hivatkozások, elérésükhöz vissza kell térni a jogszabálykeresőhöz, kitölteni a keresőmezőket, úgy megnyitni.

Felsorolás

A többszintű felsorolások le nem követése nehezen áttekinthetővé teszi a szöveget. Tartalomjegyzék hiányában ismerni kell a jogszabályt ahhoz, hogy viszonylag hamar megtalálható legyen a keresett szövegrész.

További szócséplés helyett inkább nézzük meg, hogy oldották meg ezt a kérdést mások.

Kanada

Kanada

Hmm. Tartalomjegyzék, és áttekinthető fogalommeghatározás.

Kanada-2

Mint a mellékelt ábra mutatja, jogszabályokban is lehet kezelni a többszintű felsorolásokat.

Egyesült Királyság

Egyesült Királyság

Hát igen, van, ahol adnak magukra és a részletekre. Címer, cím, tartalomjegyzék.

Egyesült Királyság - 2

Két fontos dolgot – egy többször említettet és egy újat – figyelhetünk meg a képen:

  1. Ismét egy bizonyíték arra, hogy lehet áttekinthető formátumot adni egy online jogszabálynak.
  2. A készítő már hallott az ergonómiáról, így nem egy lapra ömlesztette a teljes törvényt, hanem oldalara tördelte, és az egyes oldalak tetején navigációs sávot helyezett el.

Új Zéland

Bár földrajzilag kicsit távol esik, de érdemes vetni rá egy pillantást.

Új Zéland-1

Meg még egyet:

Új Zéland-2

Navigációs sora van, tartalomjegyzéke van, áttekinthető.

Lehetne tovább folytatni a sort, bemutatni, hogy ki mindenki képes jogszabályait élvezhető, olvasható formában a nagyközönség elé tárni. Nem folytatom, mert fölösleges. Inkább azon gondolkodom el, hogy a megrendelő miért hajlandó ilyen hitvány fércmunkáért egy vasat is kiadni. Mert azt nem is merem feltételezni, hogy erről szólna a megrendelés.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin