Monostory.hu

Ki a kommunista?

Bejegyezve: | 2010. 03. 15. | 1 megjegyzés

TótaWé megint nagyot dobott, pedig csak egy egyszerű kérdést tett fel, olyat, ami mást is régóta foglalkoztat(hat):

Kedves emberek, szükségem lenne a “kommunista” kifejezés minél pontosabb, vagy legalább minél bőségesebb definíciójára. Szótárazni, sőt Márait olvasni én is tudok, leginkább az érdekel, hogy kábé mit, kit, kiket értünk “kommunista” alatt a mai közbeszédben, kik vagy milyen magatartásforma ellen harcol, aki ma antikommunistaként határozza meg magát.

Szótári jelentése szerint kommunista:

fn 1: a kommunista párt tagja

vagy:

2: a kommunizmust támogató szocialista.

A definíció egyszerű, alkalmazása kis hazánkban mégis nehézségekbe ütközik; jól példázza ezt W kérdése is. A közbeszédben a kommunistázás erősen pejoratív értelemben terjedt el, a szó csekély értelmű kiköpői (mert kimondani nem szokták) megvető, gyűlölködő, olykor gúnyos tónust alkalmaznak. Akik komoly tónussal emlegetik a kommunista veszélyt, pedig szimplán hazudnak: a kommunizmus visszatértével fenyegetnek, mintha az ördög készülne átvenni a hatalmat.

Pedig ami sosem volt, nem is térhet vissza.

Amúgy a kommunizmus elvei nem sátániak:

 1. Mindenki képességei szerint dolgozik,
 2. A megtermelt javakból mindenki szükségletei szerint részesedik.

Nos, a bőszen kommunistázók ezen a ponton szálljanak magukba: volt valaha ilyen rendszer Magyarországon, vagy bárhol a világon? Sosem.

Summárum: a kommunista a közbeszédben szitokszó, a politikusok szájából a közös, megnevezhetetlen, láthatatlan ellenség. A műveletlen nem tudja, miről beszél, de jól hangzik, a politikus hazudik a kommunista veszélyt idézve.

Share

Megjegyzések

Egy megjegyzés to “Ki a kommunista?”

 1. JohnnyFirpo
  2010. 03. 15. @ 16:46

  Viccesnek találom, hogy a definíciód egészen másról szól, mint a fölötte két sorral található link mögötti angol nyelvű. Arról nem is beszélve, hogy jóval összetettebb dologról van szó annál, hogy kér sorban definiáljuk.
  Kezdetnek ez talán jó:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Communism

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin