Ki a kommunista?

TótaWé megint nagyot dobott, pedig csak egy egyszerű kérdést tett fel, olyat, ami mást is régóta foglalkoztat(hat):

Kedves emberek, szükségem lenne a “kommunista” kifejezés minél pontosabb, vagy legalább minél bőségesebb definíciójára. Szótárazni, sőt Márait olvasni én is tudok, leginkább az érdekel, hogy kábé mit, kit, kiket értünk “kommunista” alatt a mai közbeszédben, kik vagy milyen magatartásforma ellen harcol, aki ma antikommunistaként határozza meg magát.

Szótári jelentése szerint kommunista:

fn 1: a kommunista párt tagja

vagy:

2: a kommunizmust támogató szocialista.

A definíció egyszerű, alkalmazása kis hazánkban mégis nehézségekbe ütközik; jól példázza ezt W kérdése is. A közbeszédben a kommunistázás erősen pejoratív értelemben terjedt el, a szó csekély értelmű kiköpői (mert kimondani nem szokták) megvető, gyűlölködő, olykor gúnyos tónust alkalmaznak. Akik komoly tónussal emlegetik a kommunista veszélyt, pedig szimplán hazudnak: a kommunizmus visszatértével fenyegetnek, mintha az ördög készülne átvenni a hatalmat.

Pedig ami sosem volt, nem is térhet vissza.

Amúgy a kommunizmus elvei nem sátániak:

  1. Mindenki képességei szerint dolgozik,
  2. A megtermelt javakból mindenki szükségletei szerint részesedik.

Nos, a bőszen kommunistázók ezen a ponton szálljanak magukba: volt valaha ilyen rendszer Magyarországon, vagy bárhol a világon? Sosem.

Summárum: a kommunista a közbeszédben szitokszó, a politikusok szájából a közös, megnevezhetetlen, láthatatlan ellenség. A műveletlen nem tudja, miről beszél, de jól hangzik, a politikus hazudik a kommunista veszélyt idézve.

Share

One thought on “Ki a kommunista?

  1. Viccesnek találom, hogy a definíciód egészen másról szól, mint a fölötte két sorral található link mögötti angol nyelvű. Arról nem is beszélve, hogy jóval összetettebb dologról van szó annál, hogy kér sorban definiáljuk.
    Kezdetnek ez talán jó:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Communism