Monostory.hu

Arriva akvizíció

Bejegyezve: | 2010. 06. 01. | Comments Off on Arriva akvizíció

A Deutche Bahn (DB) történetének legnagyobb akvizíciós szándékaként 1,6 milliárd angol font értékű ajánlatott tett a brit autóbusz és vasúttársaság, az Arriva megvásárlására. A DB felügyelő bizottsága április 22-én jóváhagyta a vételi szándékot.

A DB vezérigazgatója, Rüdiger Grube sajtótájékoztatón jelentette be a felvásárlást, hozzátéve, hogy az Eu-s antitrösz szabályozás miatt el fogják adni az Arriva német busz érdekeltségeit. Az Arriva korábban lassan, de folyamatosan építette ki portfólióját Németországban; az utóbbi évek munkájának eredményeképpen a regionális piacon a DB legfőbb vetélytársává vált. Leányvállalatai közé tartozik a Prignitz Railway (PEG), az East Hannover Railway (OHE) és a Regentalbahn.

Grube előrejelzése szerint a DB-Arriva egyik lesz azon kevés nagyvállalatoknak, amelyek a jövőben jelentős szeletet kanyaríthatnak ki és tarthatnak meg Európa liberalizált közösségi közlekedési piacán.

Az elmúlt hónapokban az Arriva jövőjéről többféle elképzelés látott napvilágot. Februárban megerősítették, hogy a francia nemzeti vasúttársasággal (SNCF) folytatnak tárgyalásokat egy lehetséges összeolvadásról a Keolis vállalattal, de ezek a megbeszélések múlt hónapban megfeneklettek. Ezek után indultak meg a puhatolózások az Arriva és a DB között, amelynek SORÁN Grube kijelenthette, hogy a DB elszánta magát az Arriva megvásárlására, de nem hajlandó az SNCF-fel árháborúba bocsátkozni.

Az Arriva Nagy Britanniában két vasúti franchise-t birtokol; az Arriva Trains Walest és CrossCountryt. Ezen kívül jelen van a holland piacon is, regionális szolgáltatásokat nyújt Groningen körül. A svéd Skåne régióban 2007 júniusa óta szolgáltat; tavaly második nyolcéves szerződését nyerte el Dánia nyugati régióiban, ahol épp az őt most megvásárló DB elől halászta el az üzletet.

Az Arriva akvizíciója jó piaci lépésnek ígérkezik: 2009-ben a 42.300 dolgozót foglalkoztató társaság bevétele meghaladta a 3,15 milliárd fontot. „A tranzakció befejeztével a DB tovább erősíti piaci pozícióit Európában” – jelentette ki Grube, hozzátéve: „a verseny Európában és Németországban is egyre erősebb lesz, a piacképesség fokozásához időben meg kell tenni a szükséges lépéseket.”

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin