Monostory.hu

Magyar Vasút 2011 – Kerékgyártó

Bejegyezve: | 2011. 10. 02. | Comments Off on Magyar Vasút 2011 – Kerékgyártó

A hazai vasúti szabályozás irányairól, várható változásairól beszélt Kerékgyártó János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Közlekedési Szolgáltatások Főosztályának vezetője.

Az előadás címe nem fedi teljes mértékben azt a témakört, amiről beszélni szeretnék – kezdte előadását – mert a vasúti szabályozáspolitika a neve által mutatottnál sokkal tágabb témakör.

Ezzel a témával hosszú ideje foglalkoznak a szakemberek, a személyszállítás területén sokasodnak a reformok; hat éve folyamatos reformlázban ég a terület. Kérdés, hogy mennyi reformot bír el ez a rendszer? Milyen irányba is volna érdemes elindulni a közösségi közlekedés tekintetében?

A közösségi közlekedésben, mint stratégiai ágazatban, az államnak meghatározó szerepe van. Sőt, Max Weberrel szólva, az államnak megvan arra is a lehetősége, hogy meghatározó szerepét akár fizikai erővel is érvényesítse. Gyakran nehéz a politikai és a szakmai tevékenységet elválasztani, de meg kell határozni a politikai irányokat és az iránymeghatározás után a szamkai területek feladata a stratégiában megtalálni saját helyüket. Örök kérdésként merül fel azonban, hogy hol is van a határvonal a politika és a szakma között..A kérdés egyik lehetséges megközelítése, hogy a társadalom- és nemzetpolitika, a hosszú távú gazdaságpolitika, a hosszú távú fejlesztési stratégiák, a hosszú távú forrásallokációs célok és a politikai prioritások meghatározása a politika dolga, a döntések szakmai végrehajtása pedig a szakmára vár.

A politika jól teljesített, stratégiával jól állunk: talán jobban is, mint kellene, ám a végrehajtás feltételrendszere a forrásallokáció hiánya miatt nem megfelelő.

A Széll Kálmán terv forráskivonást tartalmaz a közösségi közlekedésből, azonban, ha az Új Széchenyi Tervet és a Széll Kálmán tervet összeolvassuk, akkor látható, hogy a kettő együtt szerkezetváltást jelent.

Igazodnunk kell az EU stratégiájához is. Gyorsan változnak ugyan a stratégiák, de koherensen egymásra épülnek. A szempontok időnként változnak ugyan, de az alapvető stratégiai irányok változatlanok. Más kérdés, hogy a végrehajtáshoz rendelkezésre állnak-e a források.

 

Húsz éve van napirenden a személyszállítási közszolgáltatás egységes szabályozása. Az új személyszállítási törvény a meglevő uniós szabályozásokat egységes keretbe keretbe foglalja; ehhez hozzátesz nagyjából 20 százaléknyi saját szabályozást, és körülbelül 5 százaléknyit a szakma által felvetett szabályozandó esetekből. Az új törvénnyel megvalósul a kormányzat szándéka az egységes személyszállítási szabályozásra, beleértve a működés engedélyezését és az ellenőrzésre vonatkozó előírásokat is. A törvénytervezetben új elemként jelennek meg az együttműködési kötelezettség a fejlesztéskoordináció kapcsán, a korszerű piacszabályozáshoz kapcsolódóan a megerősített piacfelügyeleti funkciók, az adatkezelési, adat-megismerési és megfigyelési szabályok, az új ár és kedvezményrendszer, együtt az egységes jegyrendszerrel, a közlekedési szövetségek és közlekedésszervező intézményének bevezetése, a közszolgáltatás és alapellátás definíciója, és a menetrendi alapelvek. Szintén ez a törvény fogja szabályozni a még elégséges szolgáltatás kérdését a közösségi közlekedésben, valamint külön foglalkozik a rugalmas közlekedési rendszerekkel és iskolabusz szolgáltatások integrálásával.

A szemszállítási szolgáltatásokról szóló törvény normaszövege a nyáron elkészült, júliusban kormány elé is került, döntés még nem született róla.

A megfelelő szabályozás alkalmazásával 2020-ra az alágazati modal splitek alakulása az áruszállításban 67% közút – 20% vasút – 8% belvízi hajózás – 5% csővezetékes szállítás lehet; a személyszállításban 65% egyéni közúti – 15% közforgalmú közúti – 15% vasúti – 5% légi; míg a városi közlekedésben 50% közforgalmú – 50% egyéni (a városközpontban ez az arány 30–70%). Ez a munkamegosztás a jelenlegi átrendeződési tendenciák középtávon való megfordításával valósítható meg.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin