Monostory.hu

Új helyesírási szabályok

Bejegyezve: | 2013. 08. 21. | Comments Off on Új helyesírási szabályok

A Magyar Tudományos Akadémia csiszolgatta egy kicsinyt a helyesírási szabályzatot. A 12. kiadásba sajnos sok újdonság nem került, és sajnos sok régiség benne maradt.

tick

Rendszeres billentyűkoptatóként (az itt megjelenő közlekedési tárgyú írások java része nyomtatásban is olvasható a Magyar Közlekedés, a Navigátor, vagy a Vezetékek Világa lapjain is) figyelemmel követtem a változtatások evolúcióját, és meg kell mondjam, nem vagyok elragadtatva.

A 12. kiadást széleskörű “szakmai egyeztetés” és “társadalmi vita” nem előzte meg. Látszik is rajta. Zsadon Béla már 2008-ban ízekre szedte a tervezetet, úgy a barkácsolók munkamódszerét, mint eredményét tekintve. Megállapításaival nem nagyon lehet vitatkozni (nem is akarok), csak egy-két körülményre szeretném felhívni a figyelmet.

A kötőjelekkel maszturbálásnak minősített esetével találkozunk a változtatásban, amikor a betűszókhoz kapcsolódó utótagot kötőjellel kell írni akkor is, ha az utolsó betű ugyanazt a szót rövidíti, mint az utótag. Korábban külön kellett, tehát az MKB Bankból MKB-Bank lesz. Nemhóttmindegy?

Emlegessem fel a kötőjelekkel kapcsolatban azt az idiótaságot, hogy kétfélét használunk belőlük? Ha Jani és Pista beszélget a fény-árny játékról, akkor kiskötőjellel kell írni. De szigorúan csak akkor, ha ezt a kocsmában teszik. Mert ha a jelenség munkájuk része, tehát szaknyelvi környezetben használják, akkor bizony fényárny játék, nagykötőjellel!

Változott az időpontok helyes jelölése. Ez legalább jó irányban: az órát a perctől kettősponttal kell elválasztani (10:13). Mintha eddig nem tett volna mindenki nagy ívben a szabályzatra…

Kapott egy fricskát a kis- és nagybetűk alkalmazása is. Egy szervezet egységeit általában kis kezdőbetűvel kell írni, de: szervezeten belül alkalmazható a nagy kezdőbetű is. Érted?! Levélben kifelé gazdasági hivatal, belső körlevélben mehet a Gazdasági Hivatal is. Be fogja ezt valaki tartani?

Maradt a Szabályzat áttekinthetetlen, életidegen, kivételektől hemzsegő felépítése. Maradt az elszántakon kívül senki által érthető nyelvezet. Például ki találja ki, mire vonatkozik a következő idézet?

Ha egy raggal jelölhető, különírt szókapcsolat elemei rag nélkül állnak együtt, szintén egybeírt összetett szót alkotnak.

Tanácstalan

A megfejtésért vidd a kurzort az idézet fölé. Ne csalj, előbb próbáld meg kitalálni!

Szóval: vajúdtak a hegyek és nevetséges kis egeret szültek. A 12. kiadás igazából csak a tizenegyedik farigcsálása; ami előremutató, az a valós nyelvhasználathoz idomítja a szabályzatot. Sajnos a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága nem talált magában annyi bátorságot, hogy a tényleges helyzethez alakítva radikálisan egyszerűsíteni merje és ésszerűsítse a nyelv szabályait. Az a képzetem támad, hogy ülnek az akadémiai doktor urak elefántcsont-tornyukban (AKH 12. szerint elefántcsonttornyukban), jól érzik magukat, elmolyolnak kisded szabálykáikkal és rohadtul nem érdekli őket, hogy körülöttük tízmillióan hogyan használják a nyelvet.

Ajánlott irodalom: a nyest.hu gyűjteménye.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin