Monostory.hu

Nyolc gyakori angol nyelvtani hiba

Bejegyezve: | 2014. 01. 04. | Comments Off on Nyolc gyakori angol nyelvtani hiba

Van néhány alapvető hiba, amelyet majdnem mindenki elkövet, függetlenül attól, hogy mennyire gyakorlott és mennyire erős nyelvismerettel rendelkezik.

  1. Affect és effect: A legkönnyebben úgy lehet különbséget tenni köztük, ha arra gondolunk, hogy az affect jelentése befolyásolni valamit, hatással lenni rá, míg az effect valaminek az eredménye..
  2. Impact. Az impact főnév, nem melléknév. Pl. A repülő összetörik becsapódáskor – A plane can crash on impact. Vagy: Hatással vagy valamire – You can have an impact on something. De az impact something kifejezetten rossz megoldás. (Ha valaki késztetést érezne rá, hogy az impact szót igeként használja, érdemes inkább az affect-et előhúzni a talonból; lásd az 1. pontot)
  3. Their, they’re és there. Azt gondolná az ember, mindenki ismeri a különbséget a három között, mégis gyakori hiba. A there helyre hivatkozik, a their birtoko(s)t jelent, míg a they’re a they are-ból rövidült.
  4. Care less. Az elutasító “I could care less” helytelen. Így használva majdhogynem az ellenkezőjét jelenti annak, amit a kifejezés mondani akar: kifejez némi érdeklődést a tárgy iránt. Helyesen használva “I could not care less”, vagyis “Mit törődöm én vele”.
  5. Irregardless. Ilyen szó nem létezik. Létezik viszont a használandó “regardless”.
  6. Your és you’re. Szitén gyakori hiba, amelyet főleg különböző közösségi média oldalakon lehet látni. Ha a “you are” kifejezést akarjuk rövidíteni, akkor a “you’re” a helyes. A “your” az egyes szám második személyhez tartozó birtokot jelenti, vagyis: tiéd/magáé.
  7. Fewer vs. less. Rendszeres mellényúlás; a “less” mennyiségre vonatkozik, míg a “fewer” kifejezetten számra. Nézzük meg egy példamondattal: Facebook has fewer than 5000 employees, but I got less sleep than you last night.
  8. Idézőjelek. Az angol helyesírás szerint a pont és a vessző mindig az idézőjeleken belülre kerül. A kötőjel, a pontosvessző, a felkiáltójel és a kérdőjel akkor kerül ez idézőjelen belülre, ha az idézethez tartozik, viszont kívülre szorul, ha  a teljes mondathoz!
Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin