Monostory.hu

Magánvasutak a személyszállításban

Bejegyezve: | 2014. 04. 07. | Comments Off on Magánvasutak a személyszállításban

A Közép- és Kelet-európai személyszállító magánvasúti társaságok új színt vittek a régió megkövesedni látszó vasúti rendszerébe. Ezek az operátorok az utazási élmény folyamatos fejlesztésére, és a növekvő utaselégedettségre koncentrálva új megközelítéssel fejlesztik és terjesztik ki tevékenységi területüket bázisországukban és akár az országhatárokon túl is.

Leo ExpressA Leo Express 2012-ben kezdte működését a cseh piacon. Jelenleg 5 Flirt motorvonattal napi 16 vonatpárt közlekedtetnek a Prága – Ostrava és a Prága – Staré Město útvonalakon. Szándékaik szerint átalakítva az üzleti modellt más megvilágításba szeretnék helyezni a vasúti személyszállítást, és meg szeretnék mutatni, hogy sikerülhet a növekvő profit – javuló szolgáltatási színvonal bűvészmutatványa. Az átlagos Közép-Kelet-európai államvasúti személyszállító operátorokhoz képest a Leo Express 50%-kal kisebb működési költségekkel dolgozik. A nulláról induló társaság jelenleg 200 dolgozót foglalkoztat, piaci részesedése eléri a 30%-ot; az első olyan kockázati személyszállító operátor, amely az első 12 hónap után pozitív EBITDA értékkel büszkélkedhet.

A cseh vasúti pályákon meglehetősen erős a verseny a személyszállítás területén – mindhárom piaci résztvevő alacsony árakkal próbálja magához csalogatni az utasokat. Néhány viszonylatban jelentős eredményt tudnak felmutatni, különösen igaz ez a Prága – Ostrava útvonalra. A RegioJet – az első magánoperátor (a cseh Student Agency társvállalata) – nemrégiben panasszal támadta meg a versenyhivatalnál az állami vasút árképzési gyakorlatát; a ČD a kereset szerint költségei alatti árstruktúrával dolgozva korlátozza a tisztességes piaci versenyt.

RegioJetA RegioJet csökkenő profitról számolhatott be 2012-ben. 300 milliós forgalma a 2011-ben elérhet képest 18 millió cseh koronával lett kevesebb, ezen belül a Prága – Ostrava viszonylat 80 milliós veszteséget termelt. A társaság tavaly elnyertre az Ostrava – Omoluc közötti közszolgálati gyorsvonati forgalomra kiírt 15 éves pilot projekt tendert; az első vonatot az idén decemberi menetrendváltáskor indíthatják. A másik pályázót – az Arriva Trainst – a tendert kiíró közlekedési minisztérium kizárta a versenyből, a vezetés vasúti képesítésit igazoló dokumentáció hiánya miatt. Az Arriva Trains 2013 szeptember és december között egy másik pilot projekt keretein belül a 26 kilométeres Praha Masarykovo – Kralupy nad Vltavou útvonalon üzemeltetett nem közszolgálati körbe tartozó személyszállító vonatokat.

A piac legfrissebb versenyzője a National Express CZ, a National Express Group tagja. Miután a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliában két regionális szolgáltatásra is jogosultságot szereztek, a társaság a cseh vasúti piacon is szerencsét próbál. A cég 2013-as éves beszámolójában megemlíti, hogy sikeresen szerepeltek a Berlin Ringbahn előminősítési eljárásán, és szándékaik szerint tovább terjeszkednek Németországban, valamint a Cseh Köztársaságban.

A cseh Környezeti Információs Ügynökség adatbázisa szerint 2012-ben a vasúti személyszállítás teljesítménye az előző évhez képest megközelítőleg 500 millió utaskilométerrel (8,2%) nőtt; a vasútvállalatok mintegy ötmillióval több utast szállítottak, mint egy évvel korábban. Csehországban 1990 óta ez a legnagyobb éves növekedés a vasúti személyszállítás teljesítményében.

Pozitív eredményeket mutathat fel Szlovákia is; a vasúti személyszállítás teljesítménye 2010 és 2012 között 6,5%-kal emelkedett. A RegioJet ezen a piacon 3%-os részesedést ért el, és 2012-ben 6,7 millió eurónyi forgalmat bonyolított. A társaság 2012 márciusi indulása óta a Pozsony – Dunaszerdahey – Komarno viszonylaton közlekedő vonatain több mint másfél millió utast szállított. A ŽSR, a szlovák pályahálózat üzemeltető tájékoztatása szerint a RegioJet további járatokat tervez indítani a Cadca – Kassa útvonalon.

A lengyel piacon nem ennyire sikeres a Leo Express betörése; a társaság jelenleg is az UTK (a lengyel vasúti hatóság) engedélyére vár. A társaság napi 18 vonatpárral tervez színre lépni a Varsó – Katowice és a Varsó – Krakkó viszonylatokban, valamint további 18 vonatpárral a Varsó – Poznan – Wroclaw és Varsó – Poznań – Szczecin útvonalakon.

ArrivaLengyelország első személyszállító magánoperatora az Arriva RP (korábban Arriva PCC, a DB-hez tartozó Arriva csoport tagja), amely 2007-ben indította szolgáltatásait a Kujawsko Pomorskie régióban (Lengyelország északnyugati részén); a kezdetekben évi 1,75 millió vonatkilométert teljesített. A régió vasúti szolgáltatásainak újratendereztetésekor – 2010-ben – az Arriva ajánlata 17,99 złoty volt 91,17%-os pontossági mutatóval, míg az inkumbens operátor ugyanazt a szolgáltatást 35,48 złotyért kínálta, 90%-os pontossági garanciával. Az Arriva magasan győztes ajánlata magában foglata a használt gördülőállomány teljes mértékben újra cserélését, alacsony padlós járművek forgalomba állítását. A szerződés végül mintegy 100 vasútállomás kiszolgálására és kétmilliót meghaladó éves utasfogalom kiszolgálására köttetett meg.

Az Arriva a román piac felé is nyitni szándékozik. 2012-ben sajtóhírek szóltak róla, hogy az Arriva átvenné a Regiotrans 75%-os részesedését, ezzel többségi tulajdonába kerülne Románia legnagyobb magánvasúti személyszállító operátora. A Regiotrans tulajdonosai a cégvezetést felhatalmazták ugyan a tárgyalásokra, de nem adtak engedélyt üzletkötésre.

RegioTransA Regiotrans 2005-ben történt alapítása óta 100 vasútvonalon szolgáltat, és folyamatosan keresi a lehetőségeket tevékenységének szélesítésére. A társaság 2012-ben 46,6 millió eurós forgalmat bonyolított; ez megközelítőleg 10%-os visszaesés az előző évhez képest.

A magánvállalatok körében a Regiotrans a Transferoviar Calatorival és az Interregional Calatorival versenyez. A Transferoviar Calatori a Transferoviar Csoport részeként 2011-ről 2012-re forgalmát 8,2 millióról 12 millióra tudta növelni. Mindhárom társaság az elővárosi, ingázó forgalmat célozta meg, amely mindmostanáig bizonyítottan a legjövedelmezőbb. Ami az általuk használt gördülőállományt illeti, mindhárman használt, importált dízel és villamos motorvonatokat üzemeltetnek. A közszolgáltatási szerződés egyiket sem kényszerítette új járművek vásárlására. A vasúti személyszállítás teljesítményét nézve, Románia jelentős visszaesést könyvelhetett el; 2010 és 2012 között a teljesített utaskilométerek 14%-kal csökkentek.

Mindeközben Magyarországon a vasúti személyszállítás területén a 2010-es mélypontról 2012-re az utasszám 140 millióról 147 millióra emelkedett, ami már megközelíti a 2007-es értéket. Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Romániával ellentétben a magyar utasok nem választhatnak a vasúti szolgáltatók között, és az Európai Parlament legutóbbi döntését látva, 2019 után sem valószínű, hogy magántársaság részt vehet a közszolgáltatásban.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin