Monostory.hu

Fegyverek az Aikidoban – 2

Bejegyezve: | 2014. 10. 08. | Comments Off on Fegyverek az Aikidoban – 2

Amikor az előző bejegyzést elkezdtem írni, nem gondoltam, hogy sorozat lehet (lesz) belőle. Azonban, ahogy elkezdtem vesézni a témakört, rájöttem, hogy egy posztba nem fér bele. Így most sorra veszem a fegyveres technikákat oktató főbb Aikido stílusokat.

Christian Tissier kardmunkájának alapja a Kashima-Shinryu stílus, Inaba Minorutól tanulta, a tokiói Meiji Nagyszentély Aikido főinstruktorától. Ennek ellenére nem Kashima-Shinryu; sem formai, sem gyakorlati értelemben. Az aikidonak és a Kashima-Shinryunak vannak közös elemei, de a kettő alapvetően különbözik egymástól stratégiában, filozófiában, és formában egyaránt.

Tehát a Tissier-féle iskolákban a bokken-anyag a hagyományos aikiken (amit mindenhol tanítanak), illetve amit Tissier hozzátett a Kashima-féle kenjutsu-ból. Ezek mind olyan katák, amik azokat a képességeket fejlesztik, amik az aikidóhoz szerinte kellenek. A kard nála egy eszköz, amivel könnyebb elsajátítani az aikido technikáit.

Ueshiba Morihei

A Kobayashi dojo hálózat alapítója, Kobayashi Yasuo shihan a Hombu dojoban töltött uchi deshi korában Ueshiba Morihei mindig tanított fegyveres technikákat, ezért teljesen egyértelmű számára, hogy ő is oktatja. O Sensei fegyveres tanításainak követésével nem volt egyszerű dolga:

„A ken és jo technikákat a Sensei akkor tanította, amikor jó hangulatban volt. Amikor ilyesmit tanított, sohasem mutatta kétszer ugyanazt ugyanúgy; így szinte lehetetlen volt tanulni tőle.”
(Interjú Kobayashi Yasuoval; AikiNews 70. szám)

Ezeket az elveket követve a Kobayashi dojókban alapvető, hogy az aikidó gyakorlásával együtt a fegyveres oktatást is elkezdik. Egyébként nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az aikido technikáinak jó része fegyveres alapokon nyugszik. Számos oktató magyarázza a pusztakezes technikákat fegyveres segítséggel. Virga Jánost (4. dan) kérdezve elmondta, hogy a fegyveres gyakorlás saját tapasztalata szerint is hihetetlenül javítja a testhasználatot:

“Egyik nyáron, mikor nem tartottunk edzést gyermekeknek, és az egyik gyerek másfél hónapig csak a 13 lépéses katát gyakorolta otthon, minden nap. Szeptemberre, mire visszajött, olyan stabil központja lett, hogy leesett az állam tőle.”

A Kobayashi dojokban már ránézésre is a Morihito Saito által rendszerbe foglalt fegyveres technikák képezik a tananyag magvát. Ebben a kérdésben egyik mesteremtől is megerősítést kaptam, aki elmondta, hogy Yasuo shihan valóban Saitotól tanulta a fegyveres technikákat, ezt megerősítette a Yasuo shihannal a korábban említett interjú egy részlete is:

„Mivel Saito sensei ken és jo tanításai a rendelkezésünkre állnak, én is tanítom ezeket a gyakorlatokat. Bevettem a kent és a jot a vizsgaanyagba is.”

A fegyveres technikákat ma legintenzívebben az Aikido Morihiro Saito sensei által életrehívott ágában az Iwama Ryu stílus követői gyakorolják. Morihiro Saito 1946-tól kezdve egészen O Sensei haláláig, 1969-ig tanult az alapítótól Iwamában, ahova Ueshiba Morihei a háború után visszavonult; engedélyével némileg leegyszerűsítve rendszerbe foglalta a tőle megismert ken és jo technikákat. Az egyszerűtől az összetettebbek felé haladva összeállította a ma is ismert és gyakorolt ken és jo suburikat, az awase gyakorlatokat és a kumitachi formákat.

Ueshiba Morihei és Morihiro Saito

Ueshiba Morihei és Morihiro Saito

Örökségét ma fia, Hitohira Saito viszi tovább, a Takemusu Aikido dojoiban a fegyveres gyakorlás a mindennapi edzés része, elválaszthatatlan a pusztakezes gyakorlatoktól.

Manapság az Aikikai álláspontja szerint az Aikido nem tartalmaz fegyveres technikai elemeket, de nem tiltott a pusztakezes gyakorlatok kiegészítésként tanulni és gyakorolni. (Kousaku Maki)

Arra viszont egyelőre még nincs válasz, hogy az Aikikai vizsgaanyagában miért csak a 2. dantól szerepelnek a fegyveres technikák, és abból is csak a szabadulásos, fegyverelvételes részek. De minden bizonnyal erre is több válasz kínálkozik.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin