Alapjövedelem Finnországban – meglepő eredményekkel

A résztvevők havi 560 eurót kapnak két éven keresztül, és nem kell bizonyítaniuk, hogy aktívan állást keresnek.

Finnországban öt hónapja 2000 lakos kap feltétel nélküli alapjövedelmet, és már látszanak az ezzel elért előnyök: csökkenő stressz, nagyobb munkakeresési hajlandóság, és több szabadidő az üzleti ötletek megvalósítására.

A bevezetett rendszer első Európában, résztvevői két éven keresztül havonta 560 euró juttatást kapnak.

A program résztvevőinek nem kell bizonyítaniuk, hogy állást keresnek, és a hatóságoknak sem kell rendszeresen jelenteniük, hogy szükségük van-e a folyósított összegre, mint ahogy az a munkanélküli segély esetében szokásos. Úgy költik el a pénzt, ahogy szeretnék.

A pilot projekt során, ha egy résztvevő munkába áll, ugyanúgy kapja tovább az alapjövedelmet – ezzel eltűnik egy korlát a jóléti rendszerből: a munkába állással kapcsolatos esetleges jövedelemcscökkenés.

A kísérlet a Finnországot vezető jobbközép kormány egyik kísérlete a munkanélküliség kezelésére.

A Nyugat-finnországi Jurva közelében levő faluban élő ​Juha Jarvinen is a véletlenszerűen kiválasztott csoport tagja, idén (2017) januárjától kapja az ellátást. Az Econosmistnek elmondta, hogy mióta ezt a fajta ellátást kapja, aktívan keres munkát.

Korábban kapott néhány részmunkaidőre szóló állásajánlatot, de nem lett volna értelme elvállalnia, mert megszűnt volna a munkanélküli segély folyósítása.

“Marhaság, így  senki nem áll munkába” –

mondta.

Hozzátette, hogy vállalkozást szeretne alapítani, és ezt így sokkal kisebb stresszel tudja megtenni, és nem kell keresztülmennie az űrlapkitöltés és a rendszeres interjúztatás “hülye szeánszain” a foglalkoztatási hivatalban.

“Művész vagyok és vállalkozó. Néha túl aktív, és nincs időm megállni” –

mondta.

Az új rendszertől nincs mindenki meghatva. Februárban Finnország legnagyobb szakszervezete közleményt tett közzé, amelyben a jísérletet elfogadhatatlannak nevezték, és sürgették, hogy bizonyos területeken csökkentsék a munkaidőt, míg a kevésbé keresett szakmákban ne emeljék a fizetéseket.

“Úgy gondoljuk, a szociálpolitika rossz irányba halad.”

Ezt Ilkka Kaukoranta, a Finn Szakszervezetek Központi Szervezete vezető közgazdásza mondta a Bloomberg hírügynökségnek.

A szakszervezet – amely csaknem egymillió tagot képvisel, úgy a finn népesség egyötödét – véleménye szerint a kísérleti modell lehetetlenül drága, az ország fizetési mérlegét a GDP 5 százalékával rontja.

Márciusban Ontarioban, Kanada legnagyobb tartományában is bejelentették, hogy próbát kezdenek hasonló alapjövedelem rendszerrel. Kathleen Wynne, Ontario kormányzója szerint ez a rendszer a modern gazdaság új kihívásaira reagál.

 

Independent

Share