Monostory.hu

Két falu – különbözőek, mégis hasonlóak

Bejegyezve: | 2017. 07. 30. | Comments Off on Két falu – különbözőek, mégis hasonlóak

Észveszejtő zöld

Bad Häring mintegy 2700 lakosa valamivel több mint 9 négyzetkilométeren oszlik el. A falu Tirolban, két hegy között, 600 méteres (tengerszint fölötti) magasságban fekszik. Házai ritkásan épültek, két építési telek között gyakori a beépítetlen, füves terület. Bányásztelepülésként kezdte létét, lakosai barnaszenet bányásztak a szomszédos Pölven hegy mélyéből. A bányászatot fokozatosan váltotta fel a turizmus és a mezőgazdaság-állattartás kettőse. A településen számos kisebb tehenészet működik, mindegyik a hozzá tartozó hihetetlenül zöld legelővel.

A nyár szinte holtszezon a turizmus szempontjából, csak eltévedt, kirándulni vágyó vendégek bukkannak fel. Nekik viszont lehetőségük van az egyik helyi bankfiók jóvoltából kitáblázott útvonalakon két (egy kisebb és egy nagyobb) falukört bejárni, a közeli vízesést meglátogatni, esetleg hosszabb túrákat tenni.

A tél hozza el Bad Häring igazi szezonját, amikor megjelennek a síelők: minden fogadó, panzió szálloda telt házassá válik, beindul a gyermeksípálya felvonója, különbuszok viszik a vendégeket a sípályákra.

Kő hátán kő

Pré di Ledro a Ledro tóból eredő és a Garda tóig futó Ponale folyó (ránézésre inkább patak) mellett húzódik meg. A patak a szűk völgyben száguld lefelé, 4 kilométeres léte alatt 500 méteres szintkülönbséget tesz meg. A szintkülönbség meghatározza Pré di Ledro kialakítását is: legalacsonyabb és legmagasabb pontja között vagy 50 méter magasságkülönbség van. A falu 180 főnyi lakossága egy vegyesboltot, egy templomot, egy kápolnát és egy kocsmát tart el. A kocsma falai a lakosok által késíztett dekorációkkal és valahai lakosok fényképeivel vannak díszítve.

A településen gyalogos turistaútvonal és kerékpáros túraútvonal vezet keresztül. A turistákat ingyenes, folyóvizes frissítőpont fogadja, a megőrzött kő mosómedence és a templom szomszédságában.

A két falu környezetét, lehetőségeit tekintve szinte semmiben nem hasonlít egymásra. Mégis, mi a közös bennük?

  • Az, hogy múltjukra, hagyományaikra építkezve tudatosan megtervezték jövőjüket.
  • Az, hogy megtalálták, és kihasználták lehetőségeiket.
  • Az, hogy nem siránkoznak, hanem dolgoznak.
  • Az, hogy környezetükkel összhangban élnek, alkalmazkodnak hozzá.

Mi akadályozza meg a magyar kistelepülések lakosait abban, hogy hasonlóképpen gondolkodjanak?

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin