A hagyományos “japánülés” hamarosan büntetésnek minősülhet

Nemrégiben a japán jólléti minisztérium sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy a 2021 áprilisában hatályba lépő új törvény szerint gyermekeket hosszú időn át seizában ülésre kényszeríteni erkölcsileg elfogadhatatlan büntetésnek számít.

A gyermekek elleni erőszak megelőzéséről szóló törvény idén júniusi felülvizsgálatát követően irányelveket is összeállítottak, mivel továbbra is előfordult, hogy szülők vagy nevelők büntetésül fizikailag bántalmaztak gyermekeket – több haláleset is bekövetkezett emiatt.

Ez az irányelvgyűjtemény lesz az első, ami Japánban segít beazonosítani a fizikai bántalmazásnak minősülő büntetéseket.

A seiza – amikor valaki behajlított lábbal sarkain ül, miközben talpa felfelé mutat – hagyományos japán ülésmód, gyakran alkalmazzák ceremóniákon, vagy szentélyekben, ám hosszú időn át seizában ülni fájdalmas lehet.

seiza ülés

Az új irányelvek szerint a fájdalmat, vagy kényelmetlenséget okozó büntetések ellenjavalltak, függetlenül mértéküktől, és attól, hogy alkalmazójuk szerint mennyire nevelő hatású.

Az irányelvek a gyermekek megütését, vagy elfenekelését is elfogadhatatlannak tartják.

A dokumentum ugyanakkor javasolt gyermeknevelési eljárásokat is felsorol, megemlítve, hogy nem szabad a gyermeket mással hátrányosan összehasonlítani (“Látod, ő sokkal ügyesebb nálad!”), és még tréfából sem szabad azt mondani a gyermeknek, hogy jobb lett volna, ha meg sem születik.

A Japantimes nyomán

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *