Közlekedésbiztonsági ötletpályázat

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Közlekedéstudományi Egyesület közreműködésével, 2021. január 15-i benyújtási határidővel pályázatot hirdet  „Mentsünk meg 600 életet!” címmel.

 

A hazai közutakon évente megközelítőleg 600 ember veszíti el életét Az érintett családtagokkal, barátokkal együtt ez egy kis település teljes lakosságával megegyező számú embert érint közvetlenül. Közvetetten, a tragédián túl, hatalmas veszteség a társadalomnak.

A három legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodás szabályainak megsértése volt. A balesetek több, mint kétharmadát pedig személygépkocsi vezetők okozták.

A „Mentsünk meg 600 életet!” program célja a közlekedésbiztonsági kérdések társadalmi párbeszéd szintjére emelése, a közlekedők, a társadalom részéről felszínre juttatott gondolatok, akadályok szakmai felelősséggel való kezelése, megoldási javaslatok megfogalmazása. A program célja, hogy alapvetően pozitív, valóságos megközelítésben tárgyalja a témához tartozó kérdéseket, a megoldásokat, előre mutató javaslatokat és ne a problémákat mutassa be.

A pályázat keretében olyan ötleteket várnak, amelyek a közúti közlekedési balesetek súlyának társadalmi megítélését befolyásolhatják, tudatosítják a problémá(ka)t valamint ennek/ezeknek a kezelésére javaslatot tesznek.

A pályázat egy fordulóban kerül meghirdetésre, a pályázatok kiértékelését 5 fős, független bírálóbizottság végzi el.

További célok:

  • a közúti közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatos társadalmi normák javítása
  • szakemberek, civil szervezetek, kormányzati szféra figyelmének felkeltése (illetve fokozása), a közlekedéssel kapcsolatos feladatokra;
  • a pozitív szemlélet kialakításának elősegítése;
  • a hazai közlekedési kultúra javítása.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *