Monostory.hu

Miért érett meg a világ a pusztulásra?

Bejegyezve: | 2021. 12. 31. | Comments Off on Miért érett meg a világ a pusztulásra?

Na jó, nem az egész világ, csak a Föld nevű bolygó, annak is csak a lakosai…

Így 2021 és 2022 fordulóján miről is polemizálhatnék, mint a naptárról és az idő számításáról?

Először is, szögezzük le, hogy az egész miskulancia tök logikátlan, azzal kezdve, hogy az év egy tök véletlenül kiválasztott napon kezdődik, tíz nappal a téli (a déli féltekén a nyári) napforduló után. Nem volna természetesebb, ha egy létező (csillagászati) eseményhez kötődne?

Aztán nézzük csak meg, hogy az évek számítása mikorrtól is történik? Egy olyan eseménytől számítva, ami vagy megtörtént, vagy nem – mindenesetre a Föld lakosságának elenyésző hányada számára van jelentősége. Hopp, nem is, mert azt az eseményt nem kezdőidőpontként jelölték ki, hanem az első év 12. hónapjának 24. napjára tették.

Ha már tizenkettő meg huszonnény: él ezen a földön akárhánymilliárd ember (mire leírom, már többen vagyunk), aki a tízes számrendszert használja. Ennek ellenére az egész időszámítás (nagy része) a tizenkettes számrendszeren alapul…

Egy évet 12 hónapra osztunk (112). A hónapok random módon hol 30, hol 31 naposak, de egy közülük 28 napos (izé, három éven keresztül, mert aztán egyszer 29 napos lesz…). Egy nap 24 órából áll (212), amit 60 percre (512) osztunk, a perceket meg továbbszeleteljük egyenként 60 másodpercre (512). Őrületesen zavaros az egész. Meg tudod-e mondani naptárhasználat és az ujjaid használata nélkül, milyen nap lesz 2022. április 11-én?

Az egész egymástól független ötletekre épül, amiket a XVI. században XIII. Gergely pápa vezetett be. Nem zavarta a logikátlanság, pedig volnának sokkal jobb lehetőségek is. Isaac Asimov, akit majd’ mindenki sci-fijeiről ismer, 1973-ban, A hold tragédiája gyűjteményében mutatta be az évszakos világnaptárat, ami megoldást nyújthatna az egész katyvaszra.

Persze Asimov elsősorban tudós volt, persze, hogy nem vette senki komolyan. A hagyomány erősebb, mint a logika. Mondom, a világ megérett a pusztulásra. Legalábbis a Föld nevű bolygó, annak is csak a lakosai…

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin