Monostory.hu

(Szél)árnyékban

Bejegyezve: | 2022. 09. 23. | Comments Off on (Szél)árnyékban

A Gerecse egy zugában, a Váli-víz folyása mentén aprócska község fekszik, a napsütötte Óbarok. A felkelő nap, miután kikandikál az Öreg-szikla tetején, beragyogja a települést, és sugarait egészen a Nagy Széna hegy mögötti nyugtáig ontja bőséggel.

Ennek a fantasztikus helyen levő falucskának a képviselő-testülete megalkotta a Helyi Építési Szabályzatot, amit egyébként HÉSZ-ként rövidítenek. Hosszú előkészítő munka előzte meg a HÉSZ elkészítését, több mint két éve készült el a megalapozó tanulmány, amihez a lakosság véleményt is fűzhetett.

Az akkori előkészítő anyaghoz képest derült égből hideg zuhanyként érte a közügyek iránt legalább minimálisan érdeklődő lakosságot, hogy bár az eredeti munkaanyagokban egy büdös szó sem esett róla, a képviselő-testület a település teljes egészén megtltotta a saját energiaszükséglet kielégítését szolgáló, háztartási méretű kiserőműnél nagyobb méretű berendezések telepítését.

Naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület

Naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület

Érthető, hogy Natura 2000 területekkel, tájképvédelmi területekkel hímes tojásként bánunk, hiszen őrizzük meg természeti kincseinket. Arra azonban, hogy Naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető területen naperőmű miért nem helyezhető el, nem tudott még a képviselő sem értékelhető választ adni.

Hihetetlen mennyiségű öntökönszúrási tehetségre, hadd ne mondjam rosszindulatra utal egy ilyen előterjesztés előkészítése és megszavazása. Főleg most, amikor az orosz medve ármányai miatt a gázárak az egekbe emelkedtek… Lehetetlenné tenni a minimális méretnél nagyobb önellátást…

Lehetetlen így egy házcsoportot közös nap- vagy szélerőművel ellátni, lehetetlen a település érdekét szolgáló nap- vagy szélerőmű létesítése.

A polgármester előterjesztése alapján és a képviselő-testület egyetértésével Óbarok úgynevezett önkormányzata tökön szúrta magát, és a lakosokat – elfelejtve, vagy nem is törődve vele, hogy nem a polgármesternek és az önkormányzatnak van faluja, hanem fordítva.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin