Előszó

Idén nyolcvanöt éves leszek. Az egész világon tanítottam és tanítom a KI légzést, Japántól kezdve, az Egyesült Állaokon, Európán, Ázsián át Ausztráliáig. Aki a KI légzést helyesen végzi, természetes módon kerülhet el minden betegséget. A legtöbb modern betegség ok a sejtek oxigénhiánya; ha a sejtek nem jutnak elég oxigénhez, az ember hidegnek érzi kezét, lábát, fáj a feje, feszült a válla, bőre durva, száraz. Ezen kívül problémák lehetnek nyelvével és körmeivel, vagy begyulladhatnak szemei. A sejtek oxigénhiánya folytán könnyebben kapja el a rákot, agyi vérellátási problémái adódhatnak, vagy demencia fejlődhet ki.

Ezért kiemelten fontos, hogy az erekben friss oxigénnel dús vér áramoljon. A modern ember életében jele van a stressz, hamar dühbe gurul vagy izgatott lesz. Ettől a vérerek összeszűkülnek, így nehezebben tudnak a testrészekhez friss oxigént szállítani. A rossz testtartás is korlátozza a vér áramlásást; ez a modern ember gyengesége. De mi az a légzés, ami segíthet megtartani egészségünket?

Számos lélegzőtechnika létezik a világban, így a Tanden légzés, vagy a jógalégzés. A lélegzőtechnikák egy részében a belégzés és a kilégzés ideje meghatározott; másokban belégzéskor az alhasat ki kell terjeszteni, kilégzéskor behúzni. Ezek a lélegzőtechnikák erőteljes belégzést, a lélegzet benntartását, vagy a hasizom munkáját követelik meg. Alkalmazásukkor az erek összeszűkülnek, megnehezítik a vér áramlását és az oxigén szállítását; nem mások, mint mély légzések, amelyek a tüdő légcseréjének célját szolgálják.

Az a lélegzőtechnika, amely a test minden részébe friss oxigént szállít, a KI légzés. Ez a lélegzőtechnika az ősi sintó Misogi no Kokyuho légzésből (Misogi légzésből) származik. A test és a szellem egységére alapítva alakítottam ki az egész test lélegzését jelentő légzéstechnikát, amit KI légzésnek neveztem el.

A KI légzés alapvető jellemzője a test és a szellem egységes lélegzése, és a természetes lélegzés. A KI légzéshez nem szükséges sem a légzés felügyelete, sem a be- vagy kilégzés megszakítása. Egyszerűen csak könnyedén, természetes testhelyzetben lélegzünk. Általános félreértés, hogy ha folyton erőltetetten lélegzünk, vagyis figyelünk a belégzésre és a kilégzésre, az jót tesz az egészségnek. Pedig nehéz folyamatosan így lélegezni, bár könnyen megtanulható, természetes és hatékony.

Fontos tudnunk azonban, hogy:

 • Mi a természetes?
 • Mi a természetes légzés?
 • Hogyan lélegezzünk természetesen?

Aki végigolvassa ezt a könyvet, megérti, mit jelent a test és a szellem egysége, és mi a természetesség.

Mindig azt reméltem, hogy egyszer a földön mindenki a fényben, boldogan fog élni. Vagy harminc évvel azzal a céllal alapítottam meg a KI Társaságot (Ki no Kenkyukai), hogy együtt tanulmányozhassuk a KI-t. Számos tagszervzetünk van szerte a világon, és nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sokan gyakorolják a KI használatának elveit, mindannyiuk megelégedésére és örömére. Mindazok, akik eljönnek ezekre az összejövetelekre és együtt gyakorolják a KI használatát, vágynak az igazságra, a motivációra és az egészségre.

Sokan vannak, akiknek nincs elég energiájuk eljárni gyakorolni, mert betegségtől vagy balszerencsétől szenvednek. Külön kívánom nekik, hogy a KI gyakorlásával megismerjék a bennünk rejlő erőt, amellyel le tudják győzni betegségeiket és balszerencséjüket.

Nehéz bármit is egyedül gyakorolni. Ha az ember barátaival gyakorol együtt és egymást biztatják, sokkal könnyebb a KI-t tanulmányozni. Így hát, remélem, mindenki társaságban vagy barátaival tanulja a KI légzést, majd folytatja mindennapjaiban is. Nagy örömömre fog szolgálni, ha ez a könyv bárkinek is segítségére lehet.

Úgy negyven évvel ezelőtt kiadták egy könyvemet, a KI a mindennapi életben címűt, az Egyesült Államokban és Európában is. A könyvet az érdeklődésre való tekintettel évente újra és újra kiadták, a mai napig is rendelnek belőle a könyvesboltok. Ez a könyv is azon a könyvön alapul, de csak a KI légzéssel foglalkozik. Az eredeti fejezetet újraírtam, kiegészítettem, hogy a kezdők egyedül is tudják használni. Számtalan ember gyakorolja a KI légzést, bizonyítva hatékonyságát. Íme néhány előnye:

 • Erősíti az immunfunkciókat (aktiválja az életerőt és erősíti az ellenállást a betegségekkel szemben),
 • Ellazítja mind a testet, mind az elmét (a test és az elme is megnyugszik),
 • Javítja a vérkeringést az egész testben (megszűnik a hideg kéz és hideg láb),
 • A bőr egészségesebbé válik,
 • Csökken a stressz (az ember képessé válik uralni érzelmeit),
 • Jobb alvás (pihentebb ébredés),
 • Enyhíti a klimakterikus panaszokat, a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerek közti egyensúlyhiányt és a depressziós tüneteket,
 • Javítja az otthoni és munkahelyi emberi kapcsolatokat,
 • Közelíti a tudatalattit a tudatos állapothoz.

A KI légzéssel az egész test vérkeringése javul, ezért a cukorbetegek vérének cukorszintje is csökken. Ezen kívül kevésbé lesz hideg a kéz, kevésbé érint meg a szénanátha, gyorsabban gyógyulnak a törött csontok.

Ez a könyv a test és a szellem egységével segít elsajátítani a KI légzést. Először a KI légzés megértésével kapcsolatos alapfogalmakat tisztázzuk, aztán a helyes testtartás kerül szóba, amely az alapja a KI légzésnek. Remélem minél többen meg fogják érteni a természetes testhelyzet, a természetes légzés és a természetes élet fogalmát. És a KI légzés alkalmazásával, remélem, mindenkinek teljesebb élete lehet.

2005. március

Koichi Tohei

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *