Koichi Tohei

A háború alatt és után

A II. Világháború alatt, 1942-ben, Koichi Tohei a tekintélyes Keio Egyetem Közgazdasági Karán szerzett diplomát. 1944 februárjában, katonai kiképzése után, Toheit a megszállt Kínába vetényelték egy gyalogos szakasz élén. Ott, az ellenséges tűzben jött rá az Egyetlen Pontra összpontosítás fontosságára. Az orvosok hiánya késztette Toheit a háború alatt annak a gyógymódnak a kifejlesztésére, amit később Kiatsu terápiának nevezett el; amely a ki ujjhegyeken keresztül történő áramoltatásán alapult. A háború végéig Kínában élt, egészen 1946-ig. Többször kijelentette, hogy a ki alapelvei – a ki kiterjesztése és a teljes ellazulás – segítették, hogy a háborút ép bőrrel, biztonságban megússza; nem csak ő, hanem a vezetése alatti nyolcvan ember is.

1953-tól Koichi Tohei sensei felelőssége volt az Aikido nyugati terjesztése, főleg Hawaiin tartott rendszeresen edzéseket, de gyakran ellátogatott az Egyesült Államokba és Európába is. Ez volt az első eset, amikor az Alapító engedélyezte az aikido Japánon kívüli tanítását. A számos kihívás és nehézség ellenére Tohei Hawaii-szerte egész hálózatot szervezett Aikikaihoz tartozó dojokból. Ez idő alatt támogatásokból pénzügyi támaszt nyújtott a szűkölködő Aikikainak is. Tohei 1955-ben és 1959-ben is visszatért Hawaiira, és tovább erősítette azokat az alapokat, amelyekett néhány évvel azelőtt ő fektetett le. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy Hawaii vált az Egyesült Államokban az aikido kiindulópontjává, és a mai napig fontos központja a Ki-Aikidonak.

1969-ben Ueshiba felkínálta a 10. danfokozatot Toheinek, amit ő el is fogadott, miután korábban már egyszer visszautasította ugyanezt az ajánlatot. Bár a legmagasabb danfokozat az aikidoban a 8. dan, Ueshiba ez esetben gyakorlati és némileg politikai okokból kiterjesztette a fokozatokat.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *