Koichi Tohei

Szakítás

A Tohei és az Aikikai közötti szakítás eseménysorát némileg felgyorsította Ueshiba Morihei 1969-ben bekövetkezett halála. Az Alapító fia, Ueshiba Kisshomaru lett a Doshu. Ueshiba halálakor Tohei vezető instruktor volt a Hombu dojoban, az Aikikai központjában, ezt a címet a végső szakításig, 1974-i őrizte. A szakítás legfőbb oka Tohei elkötelezettsége volt a ki aikidoban történő használata mellett. Tohei azt akarta, hogy az aikido a ki használatának alapelveire fókuszáljon, az aikidokák használják a kit gyakorlás során és a mindennapi életben is. Ennek megfelelően a Hombu dojoban tartott saját edzésein e szerint oktatott, ám az instruktorok nagy többsége nem. Néhányan közülük egyetértettek Tohei megközelítésével, de Kisshomaru és a szenior instruktorok nem nézték jó szemmel tevékenységüket. Többször ki is fejezék kívánságukat, hogy a Hombu dojoban ne tanítsa elveit és technikáit; ezekre Tohei mindig azt felelte, hogy joga van a Hombuban tanítani, és meg is teszi. A feszültség fennmaradt Tohei és a szenior instruktorok között, akik nem tudták elfogadni, hogy Tohei a technikák mellett a kire összpontosít. Az egyre élesedő feszültség, együtt Tohei a helyzettel való általános elégedetlenségével, végül 1971-ben csúcsosodott ki, amikor megalpította a Ki No Kenkyukai-t, azzal a céllal, hogy ezúton segítse elő a ki használatát az aikidoban; de az Aikikai ernyőjén kívül. A konfliktus évei megerősítették Tohei elhatározását, hogy szakítson az Aikikai szervezetével és az általa kifejlesztett Ki-Aikidot tanítsa. Így 1974 május elsején Koichi Tohei hivatalosan is elhagyta az Aikikai szervezett, és a továbbiakban a Ki-Aikidora és a Ki Társaságra koncentrálta erőfeszítéseit.

Két héttel később angol és japán nyelvű levelet küldött a hazai és külföldi dojok vezetőinek, kifejtve benne azokat az okokat, amelyek a szakításhoz vezettek, és ismertette a Ki-Aikidora és a Ki Társaságra vonatkozó terveit. A levél szerte a világon számos aikidokára gyakorolt megrázó hatást, hiszen Toheit számtalan instruktor és tanuló ismerte, és őt tartották Ueshiba Morihei halála után a legelsőnek. Aikido egyesületek, dojok, instruktorok és tanulók kényszerültek választásra: maradjanak az Aikikai kötelékében, vagy csatlakozzanak Tohei újonnan létrehozott szervezetéhez. Végül számos dojo hagyta el az Aikikait, és csatlakozott Toheihez. Az ő új feladatává meg az vált, hogy koordinálja az őt követő dojokat és összefogja őket az új Shin Shin Toitsu Aikido (A test és a szellem aikidoja) szervezetbe. Az Aikido ezen ága azután is aktív maradt, hogy Tohei visszavonult a Ki-Aikido napi ügyeinek vitelétől, és inkább a Ki Társaság és a személyes kije fejlesztésére összpontosított.

Az Aikikai szempontjából Tohei tevékenysége és szándéka, hogy a tanítandó technikákat és az oktatási módszertant saját irányítása alá vonja, elfogadhatatlan volt. Tohei szemszögéből nézve az Aikido fellegvára nem fogadta el az ő vezetését, és nem ismerte el az ő háború utáni erőfeszítéseit az aikido Japánon belüli és kívüli terjesztésében. A kölcsönös sértettség végkifejlete az volt, hogy Tohei távozása után sem ő, sem az Aikikai nem óhajtotta felülvizsgálni ezt a szerencsétlen eseményt, és gyakorlatiag a szőnyeg alá söpörték az elkövetkező 35 évre…

Mielőtt és mialatt a Hombu dojo főinstruktora volt, Tohei számos később közismertté vált aikidokát oktatott. Közülük többen személyesen is mély nyomokat hagytak az Aikido fejlődésében. Néhány közülük: Koretoshi Maruyama, a Ki Társaság korábbi főinstruktora és elnöke, aki azóta maga is független aikido stílust alapított Aikido Yuishinkainéven; Shizuo Imaizumi, a Shin Shin Toitsu Aikido 7 danos mestere, a független Shin Budo Kai aikido iskola alapítója. Shinichi Suzuki, a Shin Shin Toitsu Aikido 9 danos mestere, a Maui Ki Aikido ágat alapította meg 1953-ban. Calvin Tabata, a Dan Shin Shin Toitsu Aikido 8 danos mestere, korábban az Észak-nyugati Ki Szövetség alapítója, Személyes Kiatsu Iskola főinstruktora. Koichi Kashiwaya, a Dan Shin Shin Toitsu Aikido 8 danos mestere, az Egyesült Államok Ki-Aikido főinstruktora. Ken Williams, Nagy Britannia Ki-Aikido Szövetségének alapítója. Kenjiro Yoshigasaki, a Shin Shin Toitsu Aikido 8 dasons shihanja, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Ki-aikido európai elterjesztésében, és megalapította a független Ki No Kenkyukai nemzetközi szervezetet. Alan Ruddock, 6 danos mester, aki eljuttatta az Aikidot Írországba, az Aiki no Michi alapítója. Steven Seagal, 7 danos amerikai színész, producer, író, rendező és blues énekes-szövegíró.

Koichi Tohei 2011. május 19-én halt meg, japán idő szerint délelőtt 9 óra 14 perckor; miután mellkasi fájdalmakkal két hetet töltött kórházban, ahol kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Wataru Hatakeyama, a Ki Társaság tisztségviselője jelentette be halálhírét:

“Köszönhetően erős kijének, kétszer került vissza a kórterembe az intenzív osztályról, míg végül szíve végleg elgyengült, és ma reggelre eltávozott.”

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *