Monostory.hu

Előszó

Idén nyolcvanöt éves leszek. Az egész világon tanítottam és tanítom a KI légzést, Japántól kezdve, az Egyesült Állaokon, Európán, Ázsián át Ausztráliáig. Aki a KI légzést helyesen végzi, természetes módon kerülhet el minden betegséget. A legtöbb modern betegség ok a sejtek oxigénhiánya; ha a sejtek nem jutnak elég oxigénhez, az ember hidegnek érzi kezét, lábát, fáj a feje, feszült a válla, bőre durva, száraz. Ezen kívül problémák lehetnek nyelvével és körmeivel, vagy begyulladhatnak szemei. A sejtek oxigénhiánya folytán könnyebben kapja el a rákot, agyi vérellátási problémái adódhatnak, vagy demencia fejlődhet ki.

Ezért kiemelten fontos, hogy az erekben friss oxigénnel dús vér áramoljon. A modern ember életében jele van a stressz, hamar dühbe gurul vagy izgatott lesz. Ettől a vérerek összeszűkülnek, így nehezebben tudnak a testrészekhez friss oxigént szállítani. A rossz testtartás is korlátozza a vér áramlásást; ez a modern ember gyengesége. De mi az a légzés, ami segíthet megtartani egészségünket?

Számos lélegzőtechnika létezik a világban, így a Tanden légzés, vagy a jógalégzés. A lélegzőtechnikák egy részében a belégzés és a kilégzés ideje meghatározott; másokban belégzéskor az alhasat ki kell terjeszteni, kilégzéskor behúzni. Ezek a lélegzőtechnikák erőteljes belégzést, a lélegzet benntartását, vagy a hasizom munkáját követelik meg. Alkalmazásukkor az erek összeszűkülnek, megnehezítik a vér áramlását és az oxigén szállítását; nem mások, mint mély légzések, amelyek a tüdő légcseréjének célját szolgálják.

Az a lélegzőtechnika, amely a test minden részébe friss oxigént szállít, a KI légzés. Ez a lélegzőtechnika az ősi sintó Misogi no Kokyuho légzésből (Misogi légzésből) származik. A test és a szellem egységére alapítva alakítottam ki az egész test lélegzését jelentő légzéstechnikát, amit KI légzésnek neveztem el.

A KI légzés alapvető jellemzője a test és a szellem egységes lélegzése, és a természetes lélegzés. A KI légzéshez nem szükséges sem a légzés felügyelete, sem a be- vagy kilégzés megszakítása. Egyszerűen csak könnyedén, természetes testhelyzetben lélegzünk. Általános félreértés, hogy ha folyton erőltetetten lélegzünk, vagyis figyelünk a belégzésre és a kilégzésre, az jót tesz az egészségnek. Pedig nehéz folyamatosan így lélegezni, bár könnyen megtanulható, természetes és hatékony.

Fontos tudnunk azonban, hogy:

 • Mi a természetes?
 • Mi a természetes légzés?
 • Hogyan lélegezzünk természetesen?

Aki végigolvassa ezt a könyvet, megérti, mit jelent a test és a szellem egysége, és mi a természetesség.

Mindig azt reméltem, hogy egyszer a földön mindenki a fényben, boldogan fog élni. Vagy harminc évvel azzal a céllal alapítottam meg a KI Társaságot (Ki no Kenkyukai), hogy együtt tanulmányozhassuk a KI-t. Számos tagszervzetünk van szerte a világon, és nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sokan gyakorolják a KI használatának elveit, mindannyiuk megelégedésére és örömére. Mindazok, akik eljönnek ezekre az összejövetelekre és együtt gyakorolják a KI használatát, vágynak az igazságra, a motivációra és az egészségre.

Sokan vannak, akiknek nincs elég energiájuk eljárni gyakorolni, mert betegségtől vagy balszerencsétől szenvednek. Külön kívánom nekik, hogy a KI gyakorlásával megismerjék a bennünk rejlő erőt, amellyel le tudják győzni betegségeiket és balszerencséjüket.

Nehéz bármit is egyedül gyakorolni. Ha az ember barátaival gyakorol együtt és egymást biztatják, sokkal könnyebb a KI-t tanulmányozni. Így hát, remélem, mindenki társaságban vagy barátaival tanulja a KI légzést, majd folytatja mindennapjaiban is. Nagy örömömre fog szolgálni, ha ez a könyv bárkinek is segítségére lehet.

Úgy negyven évvel ezelőtt kiadták egy könyvemet, a KI a mindennapi életben címűt, az Egyesült Államokban és Európában is. A könyvet az érdeklődésre való tekintettel évente újra és újra kiadták, a mai napig is rendelnek belőle a könyvesboltok. Ez a könyv is azon a könyvön alapul, de csak a KI légzéssel foglalkozik. Az eredeti fejezetet újraírtam, kiegészítettem, hogy a kezdők egyedül is tudják használni. Számtalan ember gyakorolja a KI légzést, bizonyítva hatékonyságát. Íme néhány előnye:

 • Erősíti az immunfunkciókat (aktiválja az életerőt és erősíti az ellenállást a betegségekkel szemben),
 • Ellazítja mind a testet, mind az elmét (a test és az elme is megnyugszik),
 • Javítja a vérkeringést az egész testben (megszűnik a hideg kéz és hideg láb),
 • A bőr egészségesebbé válik,
 • Csökken a stressz (az ember képessé válik uralni érzelmeit),
 • Jobb alvás (pihentebb ébredés),
 • Enyhíti a klimakterikus panaszokat, a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerek közti egyensúlyhiányt és a depressziós tüneteket,
 • Javítja az otthoni és munkahelyi emberi kapcsolatokat,
 • Közelíti a tudatalattit a tudatos állapothoz.

A KI légzéssel az egész test vérkeringése javul, ezért a cukorbetegek vérének cukorszintje is csökken. Ezen kívül kevésbé lesz hideg a kéz, kevésbé érint meg a szénanátha, gyorsabban gyógyulnak a törött csontok.

Ez a könyv a test és a szellem egységével segít elsajátítani a KI légzést. Először a KI légzés megértésével kapcsolatos alapfogalmakat tisztázzuk, aztán a helyes testtartás kerül szóba, amely az alapja a KI légzésnek. Remélem minél többen meg fogják érteni a természetes testhelyzet, a természetes légzés és a természetes élet fogalmát. És a KI légzés alkalmazásával, remélem, mindenkinek teljesebb élete lehet.

2005. március

Koichi Tohei

Share

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin