Monostory.hu

Koichi Tohei

Ki volt Koichi Tohei?

Koichi Tohei (藤平光) Európában, főleg Magyarországon, méltatlanul ritkán emlegetett alakja az Aikido világának; pedig az 1920 január 20-án született shihan volt az első 10 danos mester. Ő alapította a Ki Társaságot és a Shin Shin Toitsu Aikido stílust, amelyet magyarra a test és a szellem egységén alapuló aikidoként fordíthatnánk – általában Ki-Aikidoként emlegetik.

Koichi Tohei sensei 1920-ban született, Shitaya tartományban, ez jelenleg Tokio Taitō kerülete. Gyermekként beteges és gyenge volt, ami apját arra késztette, hogy judo edzésekre járassa. Keményen edzett, ezzel fizikailag megerősödött, de nem sokkal azután, hogy beiratkozott a Keio Egyetem előkészítőjére, mellhártya gyulladást kapott, ez egy év kihagyásra kényszerítette.

Toheit megrázkódtatta a lehetőség, hogy elveszíti testének újonnan felfedezett és megszerzett fizikai erejét, és a testedzés lehetőségét, ezért a judo edzések helyett Zen meditációs és misogi gyakorlatokba kezdett. Nagy buzgósággal vetette magát a szellemi gyakorlatokba, és súlyos betegsége ellenére hamarosan jelentős haladást ért el. Miután felgyógyult a mellhártya gyulladásból, meg volt győződve róla, hogy szellemi gyakorlataira irányuló erőfeszítései és a ki fejlesztése segítette egészsége visszanyerésében. Ez az élmény is serkentette a Kiatsu későbbi kifejlesztésében; a fizikai betegségek ujjnyomással és a ki a betegre történő kiterjesztésével történő kezelésében. Tohei ezt az eljárást “ébresztésnek” nevezte, amikor a beteget abban segítik, hogy meggyógyítsa saját magát.

Gyógyulása után visszatért a judohoz, de a fizikai edzéseknél többre vágyott; úgy gondolta, számára nem a judo a legjobb gyakorlási mód, mégis addig folytatta a judo edzéseket, amíg el nem kezdte aikido tanulmányait.

1940-ben, 19 éves korában edzője, Shohei Mori javasolta Toheinek, hogy találkozzon Ueshiba Moriheivel, az aikido alapítójával. Tohei visszaemlékezései szerint amikor először találkozott egy aikido instruktorral és először gyakorolta az aikidot Ueshiba dojojában, kétségei voltak, hogy az aikido hasznos lehetne számára. Ez az érzése azonban gyökeresen megváltozott, amikor Ueshiba belépett a dojoba és ő kezdte bemutatni a technikákat az eddigi instruktorokon. Nem volt még egészen meggyőzve, amikor Ueshiba felkérte, hogy lépjen a tatamira és próbálja megragadni. Tohei valamennyi próbálkozása sikertelen maradt, és a személyes bemutató után megkérte Ueshibát, hogy maradhasson edzésein.

Ettől kezdve testének és szellemének fejlesztése a meditáció és a misogi mellett kiegészült az aikidóval is. Hat hónapig gyakorolt Ueshibával, aztán az Alapító a Shumei Okawa iskolába küldte képviselőjének, hogy ott tanítson a rendőrakadémián. Mindez még azelőtt történt, hogy elnyerte volna első kyu- vagy danfokozatát; miután Tohei megkezdte katonai szolgálatát, Ueshiba az ötödik danfokozatot adományozta neki.

Share

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin