Monostory.hu

7. Fejezet – Az életerő erősítése

Ön-Kiatsu

Szeretném néhány szóval bemutatni a Kiatsu terápiát (Kiatsu ryoho), amit tanítok. A Kiatsu terápia tulajdonképpen KI küldéséből áll a testbe, hogy erősítsük valakinek az életerejét. Ha valaki kívülről kap KI-t, a vevő életereje erősödik, ami elősegíti a felépülését sérülésekből vagy betegségekből.

Ha valaki ön-Kiatsut gyakorol (Kiatsu terápia saját magunkon), fontos a test és a szellem egységének megtartása, amit a természetes testhelyzet megtartásával lehet legegyszerűbben elérni.

Ha saját magunk kezelése közben feszessé válnak tagjaink, nem tudjuk kiterjeszteni a KI-t. A presszúrás pontokra ujjal kifejtett nyomással, a KI kiterjesztése közben, ellazult állapotban bárki gyakorolhatja az ön-Kiatsut.

A japán nyelvben van egy kifejezés, a teate, amely szó szerint annyit jelent, hogy „az ujj sérülésre helyezése”. Ha nem érezzük jól magunkat, kezünket (ösztönösen is) a fájó testrészre helyezzük. Ilyenkor ne fejtsünk ki túl nagy nyomást a fájó helyre. Csak küldjük tudatunkat (KI-t) arra a helyre, ahol a fájdalmat érezzük. Könnyedén nyomást kifejteni a megfelelő helyre: ez a Kiatsu terápia.

Ha az emberi test nem működik megfelelően, a beteg testrész érzékennyé válik, fájni kezd, vagy megkeményedik. A KI kiterjesztése közben ujjunkat a fájó pontra helyezve, annak keménysége megszűnik, és a fájdalom lassan elmúlik.

Az ön-Kiatsu közben az érintett terület felmelegszik. Ez azért történik, mert a kezelt terület KI-je aktiválódik, és helyi vérbőséget okoz.

Van néhány fontos alapelv, amit az ön-Kiatsu gyakorlásakor figyelembe kell venni:

  • Az ön-Kiatsut mindig a test és a szellem egységében gyakoroljuk (stabil és természetes testhelyzetben),
  • Ne fejtsünk ki túl erős nyomást,
  • Az ön-Kiatsu nem masszírozás (a teljes test mozdulhat, míg az ujj mozdulatlanul marad a kezelt területen)
  • Ne pontokra, inkább vonalakra gondoljunk (ne a kezelt területre összpontosítsuk gondolatainkat, hanem az energia áramlását tartsuk szem előtt).

A következő fejezetekben leírom, hogyan végezzük az ön-Kiatsut a test és a szellem egészségének megtartása érdekben.

Az első terület a szemeken alkalmazott ön-Kiatsu. Vegyük figyelembe, hogy az itt leírt technikák a Kiatsu terápiának csak egy egészen apró szeletét képezik. Bár csak kik részterületről van szó, biztos vagyok benne, hogy jó segítséget tud nyújtani az egészség megörzésében.

A szemek Kiatsuja

A szemen alkalmazott Kiatsu segít a szem fáradtságának megszüntetésében és a látás javításában.

Ahogy a személyi számítógépek és a mobiltelefonok egyre szélesebb körben terjednek, egyre töben tapasztalják szemük fáradtságát. A fáradt, csipás, fájó, stb. szemtől különösen azok szenvednek, akik gyakran használnak személyi számítógépet, hosszan nézik a monitort. Súlyos esetben hályog és/vagy glaukóma is kialakulhat, akár fiatal korban is.

Először is, a szemen alkalmazott Kiatsu előtt mossuk meg kezeinket. Lazán csukjuk be szemünket, majd érintsük meg a szemgolyó és a szemöldökcsont közötti területet. A nyomást a csontra kell alkalmazni, ahogy a következő ábra mutatja.

Kiatsu a szemen

27. ábra – Kiatsu a szemen

A Kiatsut alkalmazhatjuk mindkét szemen egyszerre.

Soha ne nyomjuk meg a szemgolyót! A szemgolyó fölötti területet a belső és a külső szemzug között osszuk fel öt területre. A belső szemzugtól kifelé haladva fejtsünk ki 20-30 másodpercnyi nyomást minden egyes területre.

Utána helyezzük egymás mellé ujjainkat, és fejtsünk ki velük egyszerre 30-40 másodpercnyi nyomást a következő ábrán mutatottak szerint.

Kiatsu a szemen

28. ábra – Kiatsu a szemen

Ha így végezzük a Kiatsut, az nagyjából öt percet vesz igénybe. Befejezése után érezhetjük, hogy a Kiatsu kezelés előtti állapothoz képest szemünk kevésbé lesz fáradt. Ha elkezdjük a szem Kiatsu kezelését, mindennapi ismétlése segít megőrizni szemünk egészségét.

A fej Kiatsuja

A fejen alkalmazott Kiatsu segít elmulasztani a migrénes fejfájást és erősíti a koncentrációs készséget.

Számos ember szenved migrénes fejfájástól, érzi fejét nehéznek, gondolkodását szétesettnek. A fej rendellenességei különböző súlyos betegségek tünetei is lehetnek; a fej fájdalma és a fejben érzett kényelmetlenség jelentősen befolyásolja egészségünket és egészségérzetünket. Ezért bármilyen fejjel kapcsolatos panasz esetén óvatosan kell eljárnunk.

Bármilyen fejjel kapcsolatos problémánk van, azt vehetjük észre, hogy nyak környéke felkeményedik. Ez a kemény terület összeszorítja a vérereket, így a vér kevésbé tud eljutni a fejbe; ennek következtében nehezünkre esik a gondolkodás, fejfájás törhet ránk, vagy más problémák is felmerülhetnek.

Akik helytelen testtartásban ülnek, állnak, különösen, akiknek a feje nincs természetes helyzetben (előre lógatja, oldalra billenti, elfordítva tartja, stb.), azok nyaki erei folyamatosan össze vannak nyomva. A korábban emített felkeményedés a Kiatsu használatával eltüntethető. De ne felejtsük el, hogy testhelyzetünk jelentősen befolyásolja egészségünket.

Ha a fejen alkalmazzuk a Kiatsut, kezdjük a nyomás kifejtését a nyakszirttől a koponyacsonton végighaladva a fejtetőig, majd folytassuk a jobb fültőtől a bal fültőig.

A fej Kiatsuja

29. ábra – A fej Kiatsuja

A jobb oldal kezelésekor használjuk jobb hüvelykujjunkat, a bal oldalon a balt. Irányítsuk a KI-t a fejbe, felfelé. A jobb oldalon, a távolságot egyenlően elosztva, öt helyen fejtsünk ki nyomást, majd folytassuk a bal oldalon ugyanígy. Az egyes nyomások 15-20 másodpercig tartsanak.

Ha még mindig sok feszültséget érzünk, ismételjük meg a Kiatsut néhányszor. Miután befejeztük, fejünket könnyebbnek, magunkat ellazultabbnak érezzük.

A menopauzális tünetektől szenvedő nők gyakran éreznek egy nagyméretű, kemény pontot a hetedik nyakcsigolya környékén, néha ez a terület láthatóan ki is emelkedik. Ilyen esetben hosszú ujjaink (mutató-, középső- és gyűrűs ujj) használatával fejtsünk ki nyomást a nyak két oldalára. A nyak jobb oldalát jobb kezünk ujjaival, bal oldalát bal kezünk ujjaival nyomjuk, a nyomást mindkét oldalon egyszerre fejtsük ki. A nyak vérkeringése ettől javul, a kemény pont meglágyul; könnyítve a menopauzális tüneteket.

A váll Kiatsuja

A vállon alkalmazott Kiatsu könnyít a váll feszességén, és elősegíti a pozitív tudatot.

A negyvenes és ötvenes éveikben járók között gyakori a merev váll; de más életkorban is előfordul, hogy valaki feszesnek, merevnek érzi vállait. Ha mindig megtartjuk a helyes testtartást, elkerülhetjük a váll merevségét és fájdalmát. A merev, feszes váll okozója általában a természetellenes testtartás; ez gyengíti a vér áramlását, azonnal hátrányosan hat a fejre és a szemekre.

Ha munka közben feszességet érzünk, próbálkozzunk meg az ön-Kiatsuval, ez segít a pozitív hozzáállás fenntartásában is. A vállon alkalmazott Kiatsut kezdjük kulcscsont külső szélénél, és onnan haladjunk a csuklyásizmon a nyak hátoldaláig. A jobb váll kezelése közben döntsük fejünket balra, és hosszú ujjaink használatával áramoltassunk KI-t a vállba. Minden egyes nyomást tartsunk ki 25-30 másodpercig, míg elérünk a nyakszirtig.

A váll kiatsuja

30. ábra – A váll kiatsuja

Ha befejeztük a jobb vállon, csináljuk ugyanígy a bal oldalon. Ha vállunk súlyosan merev, alkalmazzuk a Kiatsut többször egymás után, érezni fogjuk a különbséget: nyakunkat könnyebben tudjuk forgatni, fejünket könnyebben tudjuk billenteni. Ezen kívül, mivel vérkeringésünk javul, általános közérzetünk is jobb lesz.

A gyomor Kiatsuja

A gyomron alkalmazott Kiatsu segít a székrekedésen, a gyenge emésztésen, és enyhíti a menstruációs görcsöket.

A gyomor területén alkalmazott Kiatrsu során a nyomást az óramutató járásával ellenkező irányban kell kifejteni. A KI-t ugyanabban az irányban kell áramoltatni, amelyet az élelem is bejár a belekben.

Ha emésztési problémáink vannak, vagy fájdalmat érzünk alhasunkban, érdemes a Kiatsut naponta alkalmazni a gyomor környékén.

A gyomor jó egészsége a szépség alapja is. Ha nem székrekedés ellen alkalmazzuk, a gyomor Kiatsuja elősegíti a test és a szellem frissességét.

A gyomor Kiatsujához feküdjünk hanyatt. Zárjuk össze középső három ujjunkat és érintsük meg gyomrunk felső részét. A belső szervek nagyon érzékenyek, ezért NE nyomjuk a gyomor környékét erőteljesen. A köldököt sem szabad erősen nyomni. A gyomor a légzés ütemére emelkedik és süllyed. Vegyük fel az ütemet, és akkor küldjünk KI-t, amikor a gyomor a legmélyebben van.

Minden pontra körülbelül egy percig fejtsünk ki nyomást. Kezdjük a gyomor tetején, folytassuk a köldök alján, az alhason, a gyomor külső oldalán (a vakbél környékén), a gyomor tetejénél (a májnál), a gyomor bal oldalán (a has teteje), az alhas bal oldalán, a KI küldését mindig a légzés üteméhez igazítva.

Ha székrekedésünk van, alkalmazzuk a Kiatsut néhányszor lefekvéskor, vagy közvetlenül ébredés után.

A lábak Kiatsuja

A lábakon alkalmazott Kiatsu segít a fázósság, az álmatlanság, és a gyenge vérkeringés leküzdésében.

„Tartsd fejedet hűvösen, lábadat melegen” – Az egészség megőrzésével kapcsolatban gyakran hallható ez a tanács. A hideg láb nem tesz jót az egészségnek. Ha lábunk hideg, mert fázékonyak vagyunk, próbáljuk ki a Kiatsut.

Feküdjünk hátunkra, rendezzük három középső ujjunkat egymás mellé, és helyezzük őket könnyedén a lágyéktájra. Keressük meg azt a pontot, ahol pulzusunkat érezzük és irányítsuk oda a KI-t. Nyomjuk gyengéden és számoljunk el százig. Ezután emeljük el ujjainkat, majd ismételjük meg még kétszer. Ez a Kiatsu körülbelül öt percig tart. Minél több KI-t áramoltatunk, lábunkat annál melegebbnek érezzük.

Az álmatlanságban szenvedőknek, és azoknak, akiknek lába megduzzadt, érdemes ezt a Kiatsut alkalmazni elalvás előtt. A lábon és a hason alkalmazott Kiatsu jelentősen javítja a vérkeringést. A láb és a has minden nap alkalmazott Kiatsuja segít elkerülni a hideg lábak érzését.

A csípő Kiatsuja

A csípő Kiatsuja segít megszüntetni a derékfájdalmat és elősegíti a csípő helyes tartását.

Ha megtartjuk a helyes testtartást, nem érzünk fájdalmat derekunkban, hacsak nincs egyéb, ezt okozó betegségünk vagy sérülésünk. A derékban érzett fájdalom vagy merevség okozója a helytelen testtartás, vagy a test természetellenes használata. Ha derekunkban kellemetlenséget érzünk, a Kiatsuval enyhíthetjük a tüneteket. Ha kellemetlenséget érzünk, próbáljuk ki mihamarabb az ön-Kiatsut.

A csípő Kiatsujához nem kell lefeküdni, helyette inkább üljünk le egy székre. Mindkét hüvelykujjunkat helyezzük a fájdalom helyére, ahogy a lentebbi ábra mutatja.

A csípő kiatsuja

31. ábra – A csípő kiatsuja

Miután a fájdalom helyén és környékén alkalmaztuk a Kiatsut, lassan hajoljunk előre, majd újra egyenesedjünk ki, anélkül, hogy hüvelykünket elmozdítanánk. Ha egy ponttal végeztünk, helyezzük odébb ujjainkat, és ismételjük meg.

Ha sikerült megszüntetnünk a fájdalmat vagy kellemetlen érzést, már csak arra kell rávennünk magunkat, hogy hogy a test és a szellem egységével megtartsuk a helyes testtartást. Ha testünk és szellemünk egységben van, és testtartásunk helyes, az segít megőrizni alakunkat is.


A fentiekben röviden kifejtettem, hogyan alkalmazzuk az ön-Kiatsut. Figyeljünk testünkre! Ha fájdalmat, vagy kellemetlenséget érzünk, próbáljuk ki az ön-Kiatsut, és ügyeljünk a helyes testtartásra. Számos betegség előzhető meg, vagy enyhíthető tünete az idejében alkalmazott ön-Kiatsuval.

Az orvosokkal történő találkozás nem ördögtől való – mindenesetre, mielőtt gyógyszerhez folyamodunk, érdemes mindent megtenni magunkért. Jót tesz az egészségnek.

Ha az ön-Kiatsu nem használ igazán, valószínűleg nem tartottuk meg a természetes testhelyzetet, és testünkben feszültség ébredt. Ezt az állapotot úgy nevezzük, hogy a KI nem terjed ki.

Az ön-Kiatsu alapja a test és a szellem egysége. Ezért, mielőtt elkezdjük alkalmazni, ellenőrizzük, hogy testtartássunk természetes és stabil-e.

Testünket átjárja az életerő. A gyógyszerek hatástalanok egy halott esetében; nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyógyszerek önmagukban nem gyógyítanak semmilyen betegséget – az életerő igen.

Az ön-Kiatsu az életerőt aktiválja.

Élvezzük a jó egészséget

Életerőnk hozza el nekünk az egészséget. Ha egyesítjük testünket és szellemünket, és eggyé válunk az Univerzummal, életerőnk aktiválódik. A korábbiakban bemutattam, mi is a test és a szellem egysége, és hogyan érhetjük el ezt az állapotot.

Részletesen kifejtettem a KI légzést; előnyeit egészségünkre, és az életet egészséges testben és lélekkel. Kezdjük hát el a KI légzést ma! Így, a könyv végén arra kérek mindenkit, legyen egészséges!

Életünkben annyi minden történhet: egy gyenge gyermek megerősödhet felnőttkorára, mást – aki egészen középkorúságáig egészséges volt – leteríthet egy betegség. A test és a szellem egészségét befolyásolják körülményeink, és környezetünk. Testünk és szellemünk egyszer egészséges, máskor gyengélkedik. Mindezeken túl sok-sok éven át élhetünk egészséges életet; fogadjuk örömel, és bízzunk a test és a szellem egységével élt életben.

Az egészség nem mérhető, de élhető. Egészségünket nem kell másokéhoz, vagy orvosi diagnózishoz mérnünk. Nem számít, hogyan változnak a dolgok; az a fontos, hogy életkorunknak megfelelő, a pillanatnyi követelményekhez alkalmazkodó életet éljünk. Ez a hozzáállás is hozzájárul egészségünkhöz.

Életünk életkorunkkal együtt változik, és változni fog; ugyanígy egészségi állapotunk is. Ha jövőbeli egészségi állapotunk miatt aggodalmaskodunk, annak oka az lehet, hogy nem látjuk előre egészségünk alakulását. Aggodalmunkat a KI légzés gyakorlásával száműzhetjük. Légzésünk tükrözi a bennünk végbemenő változásokat. Ha nem érezzük jól magunkat, végezzünk KI légzést és Kiatsut.

Gyakoroljuk a KI légzést egységben az Univerzummal, a végtelen nyugodtság állapotában. Ha csak ennyit is teszünk, máris sokat tettünk egészségünkért.

Őszintén, szívből remélem, hogy e könyv segítségével minél többen tudják alkalmazni testi és szellemi egészségük megőrzéséért a KI légzést.

A KI légzés öt alapelve

  1. Kilégzéskor adjunk ki HA hangot, ne hagyjuk, hogy a levegő csak úgy kiszivárogjon belőlünk
  2. Lélegezzünk ki olyan nyugodtan és csendesen, amennyire csak lehetséges
  3. Lélegezzük ki a KI-t fejünktől lábujjainkig
  4. Belégzéskor töltsük fel levegővel egész testünket, orrunktól lábujjaink hegyéig
  5. Belégzés után csillapítsuk tudatunkat végtelenül kicsivé az egyetlen pontba
A KI légzés öt alapelve

32. ábra – A KI légzés öt alapelve Koichi Tohei kalligráfiájával

Share

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin