Monostory.hu

Elfelejtettem a jelszavam!

Bejegyezve: | 2012. 12. 24. | Comments Off on Elfelejtettem a jelszavam!

Avagy hogyan fedjük fel a kicsillagozott jelszavakat a böngészőben?

Ahol jelszóval kell jóváhagynunk egy műveletet – hozzáférést egy erőforráshoz, belépést egy oldalra, stb. – ott a beírt jelszavak helyett csillagok vagy fekete korongok jelennek meg. Ennek az a célja, hogy a vállunk fölött átbámészkodók ne láthassák, mit gépelünk be.

Minél régebb óta járkál valaki a web világában, annál több helyen kell jelszót begépelnie, és annál nagyobb az esélye, hogy nem tudja fejben tartani, melyik webhelyen mi a jelszava. A böngészőfejlesztők ezért találták ki a jelszó megjegyzése szolgáltatást. Aki elég sokszor hagyatkozik a böngészőre, előbb-utóbb jó eséllyel felejti el jelszavát – bár attól még átjut az autentikációs lépésen, mert a böngésző “beírja” helyette. Nos, van arra mód, hogy megtudjuk a böngészőtől, milyen adattal is töltötte ki a jelszó mezőt.

A kicsillagozott jelszavak mögötti karakterek egyszerű HTML és CSS kulcsszavak ismeretében elővarázsolhatók. Vagyis, egy-két tulajdonság értékének megváltoztatásával a csillagok mögül előkerül a jelszó. A következőkben ennek módja olvasható Google Chrome és Firefox alatt.

Google Chrome

Egy elmentett jelszót használó webhelyen kattintsunk jobb egérgombbal jelszó szövegdobozra, és a felbukkanó menüből válasszuk az Inspect element (Elem vizsgálata) lehetőséget.

A képernyő alsó negyedében ekkor kódok jelennek meg. Elegendő a (kékkel) kiemelt részre figyelnünk: Keressük meg a type=”password” részt és kattintsunk rá kettőt. Cseréljük ki a ‘password’ értéket, írjuk be, hogy ‘text‘. Most a név-érték párnak type=”text” módon kell kinéznie. Nyomunk egy Entert.

Miután átírtuk az értéket, a kicsillagozott jelszó megjelenik.

Mozilla Firefox

Firefox esetén a jelszavak előhozásához először is kattintsunk a jelszó dobozra és a felbukkanó menüből válasszuk az Elem vizsgálata (Inspect element) lehetőséget.

A böngésző alján egy sötétszürke sáv jelenik meg, ezen kattintsunk a Jelölés panel (Markup Panel) gombra, vagy hívjuk elő a panelt az Alt + M billentyűkombinációval.

Most megjelenik egy néhány soros kódrészlet, nekünk a kiemelt sorra van szükségünk.

Keressük meg itt is a type=”password” részt és kattintsunk rá kettőt. Cseréljük ki a ‘password’ értéket, írjuk be, hogy ‘text‘. Most a név-érték párnak type=”text” módon kell kinéznie. Nyomunk egy Entert.

Ezzel a csillagok mögé bújtatott jelszó megjelenik.


Thanks to: Brian @ hongkiat.com

 

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin