Elfelejtettem a jelszavam!

Avagy hogyan fedjük fel a kicsillagozott jelszavakat a böngészőben?

Ahol jelszóval kell jóváhagynunk egy műveletet – hozzáférést egy erőforráshoz, belépést egy oldalra, stb. – ott a beírt jelszavak helyett csillagok vagy fekete korongok jelennek meg. Ennek az a célja, hogy a vállunk fölött átbámészkodók ne láthassák, mit gépelünk be.

Minél régebb óta járkál valaki a web világában, annál több helyen kell jelszót begépelnie, és annál nagyobb az esélye, hogy nem tudja fejben tartani, melyik webhelyen mi a jelszava. A böngészőfejlesztők ezért találták ki a jelszó megjegyzése szolgáltatást. Aki elég sokszor hagyatkozik a böngészőre, előbb-utóbb jó eséllyel felejti el jelszavát – bár attól még átjut az autentikációs lépésen, mert a böngésző “beírja” helyette. Nos, van arra mód, hogy megtudjuk a böngészőtől, milyen adattal is töltötte ki a jelszó mezőt.

A kicsillagozott jelszavak mögötti karakterek egyszerű HTML és CSS kulcsszavak ismeretében elővarázsolhatók. Vagyis, egy-két tulajdonság értékének megváltoztatásával a csillagok mögül előkerül a jelszó. A következőkben ennek módja olvasható Google Chrome és Firefox alatt.

Google Chrome

Egy elmentett jelszót használó webhelyen kattintsunk jobb egérgombbal jelszó szövegdobozra, és a felbukkanó menüből válasszuk az Inspect element (Elem vizsgálata) lehetőséget.

A képernyő alsó negyedében ekkor kódok jelennek meg. Elegendő a (kékkel) kiemelt részre figyelnünk: Keressük meg a type=”password” részt és kattintsunk rá kettőt. Cseréljük ki a ‘password’ értéket, írjuk be, hogy ‘text‘. Most a név-érték párnak type=”text” módon kell kinéznie. Nyomunk egy Entert.

Miután átírtuk az értéket, a kicsillagozott jelszó megjelenik.

Mozilla Firefox

Firefox esetén a jelszavak előhozásához először is kattintsunk a jelszó dobozra és a felbukkanó menüből válasszuk az Elem vizsgálata (Inspect element) lehetőséget.

A böngésző alján egy sötétszürke sáv jelenik meg, ezen kattintsunk a Jelölés panel (Markup Panel) gombra, vagy hívjuk elő a panelt az Alt + M billentyűkombinációval.

Most megjelenik egy néhány soros kódrészlet, nekünk a kiemelt sorra van szükségünk.

Keressük meg itt is a type=”password” részt és kattintsunk rá kettőt. Cseréljük ki a ‘password’ értéket, írjuk be, hogy ‘text‘. Most a név-érték párnak type=”text” módon kell kinéznie. Nyomunk egy Entert.

Ezzel a csillagok mögé bújtatott jelszó megjelenik.


Thanks to: Brian @ hongkiat.com

 

Share