Monostory.hu

Március 15

Bejegyezve: | 2017. 03. 15. | Comments Off on Március 15

Március 15-ét ünnepeljük. A szabadságharcot. A szabadságszeretetet.

Petrovics István fiát ünnepeljük, aki gyújtó, lángoló versével lelkévé vált a forradalomnak.

Mihajlo Stančićra emlékezünk, akit budai börtönéből 1848. március 15-én szabadított ki a pesti nép és a forradalmi ifjúság. A börtönből kiszabadulva olyan kocsiba ültették, amit lovak helyett hívei húztak.

Ásvai Jókay Móric neve ritkábban hallatszik az ünnepi beszédekben. Az Újvilág (ma Semmelweis) utcai orvosi egyetemen, ahol az ifjak az udvarra tódultak, Jókai székre állva olvasta fel a 12 ponthoz szerkesztett proklamációt.

Irinyi Józsefről kevesen tudják, hogy ő volt tulajdonképpen a 12 pont ötletgazdája.

Fejér Pál néven nem ismerős senki a márciusi ifjak közül – nem csoda, hiszen névmódosítása után Vasvári Pálként ismerjük. Eleit még I. Rákóczi György felesége telepítette be a Nyírségbe a XVII. században. 1849 elején Bihar, Szatmár és Szabolcs vármegyékben szabadcsapatot verbuvált, és ennek vezetője is lett, katonaként azonban nem volt eredményes. Erdélyben, Fântânele mellett a Gyalui-havasokon az Avram Iancu vezette román csapatok megölték.

Ők mind, együtt számtalan társukkal, akiknek nevét nem őrizte meg a történelem, azért tettek, hogy Magyarország szabad, független legyen. Legyünk méltók hozzájuk!

 

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin