Új buszvégállomás Tatabányán

Bár április 30-ára tervezték Tatabánya új autóbusz végállomásának átadását, ma még nem lehet tudni, hogy az utasok mikor vehetik birtokba a létesítményt.

Az eredeti tervek szerint április 30-án adnák át Komárom-Esztergom megye székhelyén az újonnan épült Vértes Centert, és a létesítményhez szervesen kapcsolódó új autóbusz állomást. Azonban, mint azt a Vértes Volán képviseletében Hitch György elmondta, a bevásárlóközpont átadásának késése miatt az autóbusz pályaudvart is csak később vehetik használatba.

A 29 kocsiállásos új pályaudvar részben az üzletközpont alatt, részben a szabadban helyezkedik el; a külső állásoknál féltető védi majd az utasokat.

A rendelkezésre álló hely szűkössége miatt a forduló szerint 20 percnél hosszabb ideig várakozó autóbuszokat a mintegy három kilométer távolságra levő Rákóczi úti telephelyre irányítják. Ez a kényszermegoldás nehéz feladat elé állítja a járattervezőket is, ugyanis az ő feladatuk a várakozási idők minimalizálása

Az új buszpályaudvar kialakításával a helyközi, távolsági, és a helyi járatok is a vasútállomás melletti végállomásról fognak indulni és oda is érkeznek, ami érezhető utazási komfortnövekedést jelent. Mivel a jelenlegi – újvárosiként ismert – autóbusz pályaudvar megszűnik, így szükségessé válik tatabányai helyi közlekedés vonalhálózatának módosítása is. A vonalhálózat módosításával a helyi járatok menetrendjét is teljes egészében újratervezik; a helyközi járatok esetében csak apróbb korrekciókat hajtanak végre.

A Vértes Volán nyílt egyfordulós pályázat formájában kívánja értékesíteni a jelenlegi buszvégállomás területét. A 17000 négyzetméteres, két helyrajzi számon bejegyzett ingatlanra május 8-ig lehet pályázatot benyújtani.

Megjelent a Magyar Közlekedés XV. évfolyam 8. számában

Share