Néhány dolog, amit megtehetsz a környezetért

A napokban – miután nem tudok egyetérteni a Liget beépítésével, és ezt nem is titkoltam – egy ismerősöm nekem támadt, hogy mi teszek én a környezetért, ha már ilyen faimádó vagyok. Jó alkalom ez arra, hogy a magam számára is számot vessek vele.

Nézzük:

A szennyvízzel nem terhelem a környezetet. Már az építkezés előtt eldöntöttük, hogy házi szennyvíztisztítót telepítünk. A tisztított vizet végül dréncsöveken keresztül szikkasztjuk el. Biológiai szennyvíztisztítóról lévén szó, a bacikat nem mérgezzük meg, vagyis környezetbarát mosó- és mosogatószert, természetes alapanyagokból készült szappant használunk.

császárfalevélAz elmúlt két évben 12 fár ültettem, köztük császárfákat (levélfelülete eszméletlen mennyiségű széndioxidot köt meg), gyümölcsfákat, egy-két smaragdtuját. Ennek többszöröse, aminek gondját viselem, metszegetem, ritkítgatom, időnként megsimogatom. Az óvodában tízegynéhány további fa vár – egyelőre cserépben – kiültetésre.
A veteményesben és a gyümölcsfákhoz, szőlőhöz nem használunk vegyszert, permetet. A talaj tápanyagdúsításához kizárólag komposztot használok – terem elég a konyhában és a kertben.

20150722_csigaA tető egynegyedéről az esővíz a kerti tóban gyűlik. Az összegyűjtött víz kiválóan alkalmas a növények locsolására, e célra nem kell ivóvizet használni. Emellett kellemes mikroklímát teremt a hőségnapokon. A tóban a vízinövények mellett algaevő csigák (a  négy telepített csiga egy év alatt szaporodott el annyira, hogy nincs gond az algásodással) laknak, vegyszert ide sem kell használni.
Az udvarban a közlekedőutak és a bejárati ajtóhoz vezető lépcső megvilágítását napelemes, akkumulátors, mozgásérzékelős lámpákkal oldottam meg – nappal töltődnek, éjjel világítanak, ha kell.

Van még teendő:

A tető többi részéről is tartályba tervezem gyűjteni az esővizet, így nem lesz szükséges ivóvizet használni WC-öblítésre, több tartalék marad locsolásra is.

A ház tájolása lehetővé teszi napelemcsoport felszerelését; némi vezeetékezés-átalakítással a ház világítása is leválasztható lesz az áramszolgáltatói hálózatról.

Folyamatos faültetéssel keletkezik elég lombtrágya ahhoz, hogy az eddig – a talaj miősége miatt – kihasználatlan területet is termőre lehessen fordítani.

Share