UIC statisztika

Az UIC nyilvánosságra hozta a 2007 első félévére vonatkozó statisztikai elemzését. Európában a vasúti teherszállítás volumene Európában 7%-kal emelkedett. A nemzetközi forgalomban, amely az összes teherszállításban 50,8%-át adja, szintén növekedés következett be. A személyszállítás eredményei is enyhe emelkedést mutatnak, a bővülés itt 1,9%-os volt.

Az UIC szeptember végén tette közzé európai tagjairól szóló, az idei év első félévét értékelő statisztikai jelentését. A jelentés nem veszi figyelembe azokat az újonnan a piacra lépő operátorokat, amelyek nem tagjai a szervezetnek, így a szektor általános trendje még annál is biztatóbb képet mutat, mint amit a statisztikai jelentés kifejt.

A statisztika a személyszállítás 2006 első félévéhez képest enyhe – 1,1%-os – utaskilométer növekedést mutat. 29 vasúttársaság jelentett utasszám-növekedést, míg kilencnek csökkenésről kellett számot adnia. Ha az eredményekből kiemeljük az orosz vasút teljesítményét, az európai személyszállítás 1,9%-os növekedést mutat. Hasonlóan kedvező képet látunk, ha nem az utaskilométer mutatót nézzük, hanem a ténylegesen elszállított utasok számát: a növekedés 2,6%.

Ami a teherforgalmat illeti, a tonnakilométerben mért növekedés 7% a teljes európai területre vetítve. Az orosz vasút 9%-os bővülésről számolt be.

A teherszállítási piac helyzete társaságonként változó képet mutat: közülük 25 számolt be növekedésről, míg 14 csökkenő teljesítményt mutatott ki.

A maga 6,1%-os bővülésével a nemzetközi teherszállítás fellendülőben van; elegytonna-kilométerben mérve az összes vasúti teherszállításnak 50,8%-át adja, szemben a múlt év első félévének 48,9%-os részesedésével.

Megjelent a Magyar Közlekedés XV. évfolyam 22. számában

Share