Monostory.hu

Villamos áramszedő nélkül

Bejegyezve: | 2009. 01. 25. | Comments Off on Villamos áramszedő nélkül

A Bombardier Transportation január 22-én mutatta be új fejlesztését, az áramszedő nélkül működő villamost. A cég új fejlesztésű járművét a németországi Bautzen próbapályán mutatták be.

„A PRIMOVE technológia teljesen áramszedő nélküli üzemet tesz lehetővé a villamosok számára, bármilyen hosszú pályaszakaszon” – mondta el Dr. Carsten Struve, a Bombardier Transportation technológiai igazgatója. „Az áramszedő nélküli működés új távlatokat nyit a városi közlekedésben, különösen a történelmi városrészekben, ahol a jelenleg a felsővezeték látványromboló hatású. A PRIMOVE technológiát együtt alkalmazva a szintén új fejlesztésű MITRAC energiatárolási megoldással, energiamegtakarítás is elérhető.”

Az új technológia számottevő előnyökkel jár; ezek között első helyen említendő az energiaellátást szolgáltató vezetékek teljes elrejtése, amelyekre így az időjárási körülmények egyáltalán nincsenek hatással. Emellett az érintés nélküli – és így a lehető legbiztonságosabb – áramvételezés kiküszöböli az alkatrészek kopását, ezzel csökkenti az infrastruktúrára eső fenntartási költségeket. Mivel sem alsó-, sem felsővezetékre, sem magas tetőberendezésre nincs szükség, az alagutakban vezetett pályák esetén a fúrt keresztmetszet csökkentését, ezzel költségcsökkenést eredményezhet. Az érintés nélküli áramvételezésnek is köszönhetően a járművek közlekedése során kevesebb zaj és károsanyag-kibocsátás keletkezik, míg a MITRAC energiatárolási rendszer alkalmazásával – a visszatápláló üzemmód miatt – csökken az üzemeltetési költség is.

A PRIMOVE rendszer villamos energiát szállító elemei a vágányzat alatt helyezkednek el, a primer és szekunder áramkörei villamosan el vannak választva egymástól – a rendszer ugyanarra az alapelvre épül, mint a transzformátorok. A primer áramkör, amely mágneses mezőt hoz létre, az infrastruktúrába van beépítve; a vágánytengelyben, a pálya alatt húzódik. A jármű alján elhelyezett vevőtekercs a szekunder áramkör első eleme; a további elemek a mágneses mezőt villamos energiává alakítják, és a jármű meghajtására használják. Kialakításának köszönhetően a pálya-jármű rendszer biztonságosan alkalmazható akár sétáló utcákon is.

A PROMOVE-hoz szervesen csatlakozik a MITRAC energiatárolási rendszer; amely a jármű tetején kap helyet. A fékezéskor keletkező villamos energiát tárolja, és gyorsításkor „besegít”, elősegítve ezzel a hatékonyabb energiafelhasználást. Városi vasúti járműveken alkalmazva a rendszer akár 30 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet – ezt mutatják a Mannheimben végzett eddigi tesztek.

Megjelent a Magyar Közlekedés 2009/5 számában.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin