Monostory.hu

Hosszabb és csendesebb vonatok

Bejegyezve: | 2008. 04. 14. | 1 megjegyzés

A Deutsche Bahn (DB) márciusban három héten át túlhosszú próbavonatokat közlekedtetett a Hamburg közelében lévő Maschen rendező pályaudvar és a dániai Ringsted között. A közlekedtetett tehervonatok hossza meghaladta a 800 métert – a DB jelenlegi szabályai legfeljebb 700, a dán előírások 835 méteres vonathosszt engedélyeznek.


A DB a hosszabb vonatok bevezetésével a vasútvonalak kapacitásának bővülését szeretné elérni; ezzel növekedne a vasúti szállítás költséghatékonysága is, ami erősíti a vasút versenyképességét a többi szállítási móddal szemben.

„A Németországon áthaladó tranzitszállításokból szeretnénk minél nagyobb részt vállalni; különösen a kikötők és a kontinens belseje közötti forgalomból” – fejtette ki Dr. Klaus Kremper, a Railion Deutschland AG igazgatótanácsának elnöke. „Középtávon Európa minél több vasútvonalán szeretnénk megjelenni hosszú vonatainkkal” – tette hozzá.

A próbavonatok a két pályaudvar közötti távolság 210 kilométeres németországi szakaszán, 835 méter hosszú és 2300 tonna terhelésű vonatokkal, főleg az éjszakai órákban zajlottak. A próbák a Szövetségi Gazdasági Minisztérium pilot-projektje részeként történtek. A projekt irányítója, Dr. Lutz Bücken szerint a próbamenetek tökéletes példaként szolgáltak annak bemutatására, hogy a vasúti szektor, az ott felhalmozódott szakértelemmel miképpen tudja fejleszteni szolgáltatásait. A projekt folyamán a DB befektetéseket végez üzleti potenciáljának növelése érdekében; fejleszti működési körülményeit, lehetőséget teremtve arra, hogy a jövőben egyes vasútvonalakon akár ezerméteres vonatokat közlekedtethessen.
A hosszabb vonatok közlekedtetésének tervén kívül – a Szövetségi Gazdasági Minisztériummal együttműködve, és pénzügyi támogatását élvezve – a DB elindította Csendes vonatok elnevezésű kutatási projektjét is. A kis zajkibocsátású technológia kifejlesztésére irányuló projekt irányítója a DB, partnerei a vasúti szektor résztvevői és tudományos intézetek. A cél egy gazdaságos, egyszerűen megvalósítható, zajcsökkenést eredményező technológia kifejlesztése; vizsgálják a kerék-sín kapcsolatot, a vasúti járművek kerekeinek vibrációját, a hang terjedési irányát, és a vágányzat akusztikus optimalizációjának lehetőségeit.

„A csendes vasúti közlekedés elérése érdekében több forrásból érkező zajt kell csökkenteni, és megelőzni összegződésüket. Ezzel a jövőben több lehetőség nyílik a pálya melletti zajszennyezés csökkentésére” – mondta el Dr. Lutz Bücken az Integrated Systems Rail projektvezetője. A vasúti szektor többi képviselőjével együttműködve a DB 2020-ig felére szeretné csökkenteni a vasúti közlekedés által keltett zajt. Mindezt úgy, hogy közben a vasúti forgalom folyamatos bővülésére számítanak.

Megjelent a Magyar Közlekedés 2008 június 4-i számában 

Share

Megjegyzések

Egy megjegyzés to “Hosszabb és csendesebb vonatok”

  1. Ami a billentyűzetből kikerült » Blog Archive » Végtelen vonat
    2009. 06. 24. @ 14:57

    […] a Deutsche Bahn a 800 méteres vonathosszt meghaladó szerelvények továbbításával kísérletezik – tegyük hozzá: sikerrel -, Svédországban a […]

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin