Ingyenes nyelvleckék

Ha új nyelvet akarunk tanulni, vagy egy már úgy-ahogy ismert nyelvben akarunk elmélyedni, számos ingyenes online erőforrás segíthet. Jónéhány iskola – köztük az MIT, a Carnegie Mellon, vagy a Utah State University – kínál térítésmentes online nyelvi kurzust. Ingyenes nyelvleckék találhatóak a BBC webhelyén is, továbbá számtalan egyéb helyen a weben. A következőkben néhány ingyenes, online nyelvoktató anyagot kínáló webhelyet válogattam össze.
Massachusetts Institute of Technology – A Massachusetts Institute of Technology hatvannál is több idegen nyelvi kurzust kínál, többek között spanyol, kínai, német és japán nyelven.

Open University – Az Open University élő nyelvek osztálya spanyol, német, angol és francia nyelvek tanulásához kínál tananyagokat kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Utah State University – A Utah State University ingyenes nyelvtanfolyamokat kínál; a Kínai I és Kínai II közülük különösen népsszerű.

Carnegie Mellon University – A Carnegie Mellon egyetemen folyó Open Learning kezdeményezés két kezdő francia nyelvtanfolyamot indít. A video alapú kurzusokhoz feladatok és tanulást segítő kiegészítő anyagok tartoznak.

BBC – A BBC 36 nyelven kínál video és audio tanfolyamokat. A kurzusokhoz nyelvi tesztek, tippek és kifejezésgyűjtemények tartoznak.

FSI Language Courses – A Foreign Service Institute által fejlesztett és karbantartott nyelvi kurzusokon 38 nyelvet tanulhatunk; a hanganyagok MP3 formátumban állnak rendelkezésre.

eLanguageSchool – Az egyik legnagyobb több nyelvet oktató nyelviskola a weben, 10 nyelven indít tanfolyamokat. A témakörök az alapoktól kezdve vezetnek végig a nyelvtanon, kifejezéseken – gyakorlási lehetőséget is kínálva.

Open Culture – A webhely 37 nyelv gyakorlásához kínál podcasteket. A podcastek meghallgathatók online, vagy MP3 formátumban letölthetők. Az Open Culture ezen kívül szintén MP3 formátumú magyarázó szövegeket is kínál.

Word2Word – A Word2Word tulajdonképpen linkgyűjtemény; amiért mégis itt a helye, az a tematika. Több száz ingyenes, nyelvtanulást segítő oldalra mutató linket gyűjtöttek össze – 119 nyelv gyakorlásához-tanulásához találunk hivatkozásokat.

Livemocha – A Livemocha az ingyenes tanfolyamok mellett több mint 160 órányi hanganyagot, és anyanyelvi tanároktól származó tanácsokat kínál.

Internet Polyglot – Az Internet Polyglot több mint 20 nyelv tanulásához kínál ingyenes leckéket és eszközöket. A webhelyen a nyelvet tanulók felhasználók által készített leckéket találnak, kiegészítve a trükkösebb szavak megjegyzéséhez használható ötletekkel.

LifeClever – A LifeClever is linkeket kínál, méghozzá iTunesre optimalizált nyelvi anyagok letöltéséhez. A 926 elérhető kurzus meghallgatásához a podcastek, nyelvi anyagok között iTunes-el böngészhetünk.

Free Language – A Free Language számos különböző ingyenes nyelvi anyagot kínál a tanulni vágyók számára. Találhatunk komplett leckééket, podcasteket, audio és video anyagokat, cikkeket is.

Share