Monostory.hu

Nemzetközi vasúti átjáró akciónap

Bejegyezve: | 2010. 06. 21. | 1 megjegyzés

Minden, a jobb észlelhetőség és biztonságosabb tétel érdekében tett erőfeszítés ellenére még mindig túl sokan vesztik életüket, vagy sérülnek meg vasúti átjárókban szerte a világon. Szinte minden vasúti átjáróban bekövetezett baleset az útátjáró használók – autósok, gyalogosok – figyelmetlenségére, vagy az átkelésre vonatkozó szabályok be nem tartására vezethető vissza.

Az általános vélekedéssel szemben a legtöbb baleset áldozatai nem az útvonal ismeretlensége miatt szenvednek balesetet, legnagyobb részük vasútvonal közelében lakik, rendszeresen használ a vasúti átjárót; a megszokás kevésbé óvatossá teszi őket, több kockázatot vállalnak, részben ez vezet a baleset bekövetkezéséhez.

Az ilyen balesetek számának csökkentése érdekében minden ország törekszik a vasúti átjárók számának csökkentésére. Ám ez a törekvés hosszú távú vállalkozás – lévén, hogy a világon több százezer vasúti átjáró létezik, külön szintűvé alakításuk óriási költséggel, hosszú tervezési és megvalósítási idővel jár. Ez az egyik oka annak, hogy a vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek számának csökkentésére rövid távon elsősorban az oktatás és a figyelemfelhívás alkalmas.

Ez az oka, hogy a vasúti és közúti szektor összefogásával június 22-én világszerte 45 országban rendezik meg a Vasúti átjáró akciónapot, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a balesetek a közlekedési szabályok betartásával elkerülhetők.

A Nemzetközi vasúti átjáró akciónap idén az oktatást és a képzés előtérbe helyezése mellett a biztonságos közlekedés bemutatására fókuszál. Az akciónap részeként a csatlakozó országok egyedileg szervezik meg saját rendezvényeiket, közös üzenetet közvetítve: Közlekedj biztonságosan a vasúti átjáróban!

Az egész éven keresztül folyó rendszeres és folyamatos figyelemfelhívások mellett az Akciónapon külön kampány indul: a vasúti átjáróknál, autósiskolákban, oktatási intézményekben szórólapokat osztanak, a vasútállomásokon és más sűrű forgalmú helyeken plakátokat helyeznek ki, rádió- és tévéspotok közvetítik az Akciónap üzenetét, sajtókonferenciákat tartanak az országos és helyi média számára.

Az Akciónapon részt vesznek a vasúti pályaüzemeltetők, a közútfenntartók, kormányzati szervek, vasútvállalatok, a rendőrség, illetve a vasúti és közúti közlekedés biztonságáért tevékenykedő nonprofit szervezetek, valamint az európai és nemzetközi vasúti szervezetek (CER, EIM, UIC), az Európai Közlekedésbiztonsági Bizottság (ETSC), az Európai Vasúti Átjáró Fórum (ELCF), és az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) is.

Share

Megjegyzések

Egy megjegyzés to “Nemzetközi vasúti átjáró akciónap”

  1. nagykt
    2010. 06. 25. @ 10:41

    Az átjáróban a vonatnak van elsőbbsége. Ha nem adják meg, akkor is. Amerikai tábla az átjáróban: “Itt a vonat 10 másodperc alatt áthalad, akkor is, ha Ön a sínen tartózkodik.”

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin