Teljesítmény az elektronikában

Ifj. Török Tivadar, a PowerQuattro Zrt. kereskedelmi igagatóhelyettese elmondta, hogy a társaság teljes egészében magyar tulajdonú; áramirányító berendezések tervezésével, gyártásával, helyszíni telepítésével és szervizelésével foglalkozik.

Ezen a területen bármely igényt ki tudnak elégíteni, az egyedi termékektől a sorozatgyártásig bezárólag. Teljesítményelektronikai ágazatában foglalkoztatott alkalmazottainak többsége a rendszerváltás után megszűnt Villamosipari Kutató Intézetben tanulta és gyakorolta a szakmát, onnan hozta magával a szakmai terület alapos ismeretét, valamint a piaci és üzleti kapcsolatok széles körét. A társaság kezdetben korlátolt felelősségű társaságként működött, majd 1998-ban részvénytársasággá alakult; 2013-ban egyesült a Villamos Hajtások és Járműelektronika Kft-vel.

Létszámuk mintegy 100 fő, amelynek több mint 60%-a felsőfokú végzettségű, éves árbevételük 2014-ben meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Specialitásuk a komoly minőségi és megbízhatósági követelményeket kielégítő professzionális áramellátó berendezések fejlesztése és gyártása. Két telephelyen működnek, a 17 000 négyzetmétert meghaladó székhelyen, valamint az 1,6 MW-os független betáplálással rendelkező 3 t-ig daruzható nagyáramú laboratóriumban. Jelenleg is folyik a gyártó terület bővítésének beruházása. Az előállított késztermékek minőségének folyamatos magas szinten tartását úgy biztosítják, hogy a legkisebb részegységet is maguk állítják elő.

A saját maguk által támasztott követelményszintek miatt ISO 9001:2009 szerinti minőségirányítási rendszert, ISO 14001:2005 szerinti Környezetközpontú irányítási rendszert alakítottak ki és működtetnek. Termékeik megfelelnek a Paksi Atomerőmű biztonsági osztályba sorolásának, megszerezték a NATO beszállításra alkalmas minősítést is. Főbb partnereik között tudhatják a MÁV Zrt-t, ahol több mint 200 vasútállomás biztosítóberendezési és további 350 helyszínen távközlési áramellátást alakították ki. További partnereik közé tartozik a GYSEV Zrt, a BKV Zrt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Paksi Atomerőmű Zrt, az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport, a Mátrai Erőmű Zrt, a MAVIR Zrt. és a Magyar Honvédség is.

Termékportfóliójukban szerepel az MPQ típusú szünetmentes biztosítóberendezési áramellátó rendszer, amelynek első példányát 1996-ban telepítették, és hatásfoka sokkal magasabb, mint a megelőzően alkalmazott rendszereké. Ezen kívül gyártanak vonali és állomási ütemadókat és -vevőket és időzítő órákat, vontatási egyenirányítókat városi kötöttpályás közlekedéshez.

Klasszikus termékük az UPQ típusú szünetmentes áramellátó rendszer. A jelenleg Magyarországon a legnagyobb szünetmentes áramellátó rendszert is a PowerQuattro gyártotta; jelenleg a MAVIR-nél üzemel.

Folytatva a sort, gyártanak akkumulátor töltőket vontatott járművekhez, kocsivezérlőket, harcászati berendezéseket tápláló áramellátó modulokat, ez utóbbi már háborús körülmények között is bizonyított. Másik termékcsoportba tartozóak az egyenáramú hajtások, ciklokonverteres hajtások, amelyek egyedi, speciális célokra vannak kialakítva. A hajtóberendezésekről szólva meg kell említeni a PowerQuattro által készített szállítószalag hajtást a Visontai Erőmű részére.

A jövőre nézve az elsődleges cél a megszerzett ismeretek minél jobb hasznosítása és továbbadása ügyfeleik számára, a fejlesztőkapacitás bővítése, részvétel az oktatás minőségének javításában a felsőfokú és középszintű szakképzések területén. A fejlesztések célja, hogy segítségükkel minél korszerűbb és jobb hatásfokú eszközökkel tudják kiszolgálni partnereik igényeit.

Share