5 ok, amiért dobd messzire a flexipórázt

Felelős kutyatulajdonosként megválasztjuk kedvenceinknek a megfelelő tápot, rendszeresen elhordjuk őket állatorvoshoz, és igyekszünk gondoskodni fizikai ls érzelmi szükségleteikről. A póráz kiválasztása meg körülbelül az utolsó, ami miatt aggódunk. De jól van ez így? Igazság szerint a flexipórázok veszélyesek; nem csak azért, mert kevés ellenőrzést adnak a kezünkbe séta közben, hanem gyakran közvetlenül veszélyeztetik a kutyát és a gazdit.

A flexipórázok általában vékony zsinórok, amelyek a fogantyúból 3-10 méterre is ki tudnak nyúlni. A fogantyún van egy gomb, amellyel meg lehet akasztani és visszahúzni a zsinórt, így a gazdi szabályozni tudja, hogy kutyája milyen messzire távolodhat el tőle.

Bár elméletben igen jól hangzik, a flexipóráznak nagy esélye van elromolni. Az egész miskulancia működése a visszahúzó szerkezettől függ, amely képes a legváratlanabb pillanatokban megadni magát, ha kosz kerül a belsejébe, vagy a zsinór összecsomózódik.

Megbízhatatlanságuk a lentebbi veszélyes helyzeteket idézi  elő – ez az, amiért szabadulj meg tőle, még ma!

1. A fogantyú túl nagy és nehéz megtartani

A hagyományos pórázok végén egy egyszerű hurok van, amely elég kicsi ahhoz, hogy egy kisgyerek is kényelmesen tudja fogni. A flexiprórázok fogantyúja vastag, kemény műanyag, és nehéz megfogni. Ha a kutya megiramodik, könnyen ki tudja tépni a kezedből. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a repülő fogantyú megüti a kutyát vagy mást, nem beszélve arról, hogy utána keresheted a kedvencedet…

2. Ha elszakad, súlyos sérülést okozhat

Van néhány szerencsétlen gazdi, akik súlyos sérüléseket szenvedtek a flexipóráztól. Leggyakrabban a kézre tekeredés miatti sérülések fordulnak elő, illetve a csúszó zsinór miatti égési sérülések. Rosszabb esetben törések, amputáció is bekövetkezhetnek, ahogy a zsinór a gazdi ujjára tekeredik.

Egyre gyakoribbak az arcsérülések is, ahogy a flexipóráz meghibásodik. Ha elszakad, ostorként visszacsapódó vége mély vágást okozhat, az eltörő fogantyú szétrepülő alkatrészei fogakat, verhetnek ki, arccsontot törhetnek.

3. Túl nagy szabadság – tragikus végkifejlettel

Akár hiszed, akár nem, a flexipórázon sétáltatott kutyát autó is elütheti. Elő is fordult ilyen eset: a csivava a hosszú pórázon kiszaladt az útra, egyenesen a közeledő autó elé.

Ha a kutyád 5-10 méterrel előtted rohangál, más veszélyes helyzetekbe is keveredhet. Felehet valamit a földről, amit nem kellene, keresztülvág egy hangyabolyon, vagy valamitől megijedve el is haraphatja a zsinórt…

Ha olyan messze van előtted, tehetetlen vagy, nem tudod megvédeni, nem tudsz közbeavatkozni.

4. Rossz szokásokat tanít

A flexipóráz azt tanítja a kutyának, hogy ha nagyobb mozgásszabadságot szeretne, csak húznia kell a pórázt. A viselkedéstan felől nézve, ez pontosan az ellenkezője annak, amit szeretnénk neki megtanítani. A legjobb, ha a póráz laza, és a kutya nyugodtan sétál gazdája mellett, nem húzza végig az utcán.

A Safe Kids/Safe Dogs projekt alapítója és vezetője, Karen Peak, meg is tiltotta a projektben részt vevőknek a flexipóráz használatát.

5. A hirtelen megállítás sérülést okozhat

A flexipórázok különösen veszélyesek lehetnek a kistestű, idős, vagy gerincbeteg kutyák számára. A póráz hosszától függően a megállítógomb erős rántást okoz használatakor. Hasonlóképpen, a póráz akkor is visszarántja a kutyát, ha elfogy a fogantyúban.

Ezek a rántások veszélyesek a nyakra, gerincre, tüdőre.

 

Share

Comments are closed.