Monostory.hu

5 ok, amiért dobd messzire a flexipórázt

Bejegyezve: | 2019. 01. 02. | Comments Off on 5 ok, amiért dobd messzire a flexipórázt

Felelős kutyatulajdonosként megválasztjuk kedvenceinknek a megfelelő tápot, rendszeresen elhordjuk őket állatorvoshoz, és igyekszünk gondoskodni fizikai ls érzelmi szükségleteikről. A póráz kiválasztása meg körülbelül az utolsó, ami miatt aggódunk. De jól van ez így? Igazság szerint a flexipórázok veszélyesek; nem csak azért, mert kevés ellenőrzést adnak a kezünkbe séta közben, hanem gyakran közvetlenül veszélyeztetik a kutyát és a gazdit.

A flexipórázok általában vékony zsinórok, amelyek a fogantyúból 3-10 méterre is ki tudnak nyúlni. A fogantyún van egy gomb, amellyel meg lehet akasztani és visszahúzni a zsinórt, így a gazdi szabályozni tudja, hogy kutyája milyen messzire távolodhat el tőle.

Bár elméletben igen jól hangzik, a flexipóráznak nagy esélye van elromolni. Az egész miskulancia működése a visszahúzó szerkezettől függ, amely képes a legváratlanabb pillanatokban megadni magát, ha kosz kerül a belsejébe, vagy a zsinór összecsomózódik.

Megbízhatatlanságuk a lentebbi veszélyes helyzeteket idézi  elő – ez az, amiért szabadulj meg tőle, még ma!

1. A fogantyú túl nagy és nehéz megtartani

A hagyományos pórázok végén egy egyszerű hurok van, amely elég kicsi ahhoz, hogy egy kisgyerek is kényelmesen tudja fogni. A flexiprórázok fogantyúja vastag, kemény műanyag, és nehéz megfogni. Ha a kutya megiramodik, könnyen ki tudja tépni a kezedből. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a repülő fogantyú megüti a kutyát vagy mást, nem beszélve arról, hogy utána keresheted a kedvencedet…

2. Ha elszakad, súlyos sérülést okozhat

Van néhány szerencsétlen gazdi, akik súlyos sérüléseket szenvedtek a flexipóráztól. Leggyakrabban a kézre tekeredés miatti sérülések fordulnak elő, illetve a csúszó zsinór miatti égési sérülések. Rosszabb esetben törések, amputáció is bekövetkezhetnek, ahogy a zsinór a gazdi ujjára tekeredik.

Egyre gyakoribbak az arcsérülések is, ahogy a flexipóráz meghibásodik. Ha elszakad, ostorként visszacsapódó vége mély vágást okozhat, az eltörő fogantyú szétrepülő alkatrészei fogakat, verhetnek ki, arccsontot törhetnek.

3. Túl nagy szabadság – tragikus végkifejlettel

Akár hiszed, akár nem, a flexipórázon sétáltatott kutyát autó is elütheti. Elő is fordult ilyen eset: a csivava a hosszú pórázon kiszaladt az útra, egyenesen a közeledő autó elé.

Ha a kutyád 5-10 méterrel előtted rohangál, más veszélyes helyzetekbe is keveredhet. Felehet valamit a földről, amit nem kellene, keresztülvág egy hangyabolyon, vagy valamitől megijedve el is haraphatja a zsinórt…

Ha olyan messze van előtted, tehetetlen vagy, nem tudod megvédeni, nem tudsz közbeavatkozni.

4. Rossz szokásokat tanít

A flexipóráz azt tanítja a kutyának, hogy ha nagyobb mozgásszabadságot szeretne, csak húznia kell a pórázt. A viselkedéstan felől nézve, ez pontosan az ellenkezője annak, amit szeretnénk neki megtanítani. A legjobb, ha a póráz laza, és a kutya nyugodtan sétál gazdája mellett, nem húzza végig az utcán.

A Safe Kids/Safe Dogs projekt alapítója és vezetője, Karen Peak, meg is tiltotta a projektben részt vevőknek a flexipóráz használatát.

5. A hirtelen megállítás sérülést okozhat

A flexipórázok különösen veszélyesek lehetnek a kistestű, idős, vagy gerincbeteg kutyák számára. A póráz hosszától függően a megállítógomb erős rántást okoz használatakor. Hasonlóképpen, a póráz akkor is visszarántja a kutyát, ha elfogy a fogantyúban.

Ezek a rántások veszélyesek a nyakra, gerincre, tüdőre.

 

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin