Monostory.hu

Kölyökkutyák szocializációja

Bejegyezve: | 2019. 10. 11. | Comments Off on Kölyökkutyák szocializációja

Egy kutya felnevelése az egyik legfontosabb dolog, amiben részünk lehet. Támogatni egy életet, ami nem csak része az őt körülvevő világnak, hanem jól is érzi magát benne, többet jelent, mint birtokolni egy kutyát, amelyik el teng-leng az udvarban. A szocializáció lényeges pontja a kutya jóllétének; kihat a kutya egész életére, és arra a képességére, hogy megtalálja a helyét az ember uralta világban.

A kutyák kommunikációja sok szálon kapcsolódik a társas képességek tanulásához. Egy szaporítónál született kölyök kevés eséllyel fog a későbbiekben jól kommunikálni más kutyákkal. Ha egy kutya kölyökkorában nem kerül rendszeres pozitív kapcsolatba emberekkel, nincs módja megtanulni, hogy biztonságosak vagyunk számára, és egyáltalán nem fog tudni velünk kommunikálni.

A kutyák számára a társas képességek tanulása olyan gyengeség, amelyet a nyugati világ hozott létre. Sok ember tart kutyát, kölyökként viszi haza, és háztartásának részeként tekint rá – pont ellenkezőleg, mint ami a kutya lényege. Minden további nélkül akadályozzuk a kutyák társas képességeit, gyakran a legjobb szándékkal. Ezen túl, hacsak meg nem tanuljuk a kutyák “nyelvét”, szó szerint izoláljuk őket, mert legtöbbször nincs kivel saját módjukon kommunikáljanak. Tisztességes eljárás ez velük szemben?

A kutya növekedésével agya is fejlődik. Az apró zselégombóc a kölyök kisméretű fejében elkezd elméleteket ls meglátásokat gyártani arról, hogy milyen is körülötte a világ. Olyan ez, mint egy (majdnem) üres lap (néhány viselkedési minta genetikusan kódolt ugyan), amire rávésődnek azok a szabályok, amelyek meghatározzák, hogy a későbbiekben hogy fog érezni, cselekedni és reagálni abban a tizenegynéhány évben, ami előtte áll.

Ahogy a kölyök növekszik, fejlődésében bekövetkezik néhány lökésszerű esemény, amely társas képességeinek tanulására erős befolyással bír. Ha valamivel kapcsolatban nem szerez élményt életének első pár hónapjában, nagy valószínűséggel egész életében küzdeni fog vele. Gyakori példa erre, hogy a kutya nem találkozik gyerekkel, és gazdáinak évekkel később gyerek születik; vagy ha a gazdi mindig óvóan felkapja a kölyökkutyát, és később csodálkozik, hogy kutyája miért is nem tud nyugodtan viselkedni más kutyák közelében. Egy kölyökkutyának az is érthetetlen, miért tartja a gazdája rövid pórázon, ha más kutyák közelednek.

A társas képességek tanulása borzasztóan fontos a kutyák számára, és a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy megtanuljuk a nyelvüket. Tehát rajta, keress egy kutyaiskolát (ahol nevével ellentétben téged fognak tanítani), ismerd meg a kutyák kommunikációját, és tegyél róla, hogy a kutyakölyöknek, akit magadhoz vettél, pozitív, boldog élete legyen!

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin