Monostory.hu

Hibrid motorvonat

Bejegyezve: | 2007. 10. 10. | Comments Off on Hibrid motorvonat

Franciaország Champagne-Ardenne régiójában állt üzembe az első hibrid hajtású motorvonat. Az új technológia lehetővé teszi, hogy az AGC (Autorail Grande Capacité – Nagykapacitású motorvonat) Franciaország valamennyi vasútvonalán közlekedjen.

Champagne-Ardenne régióban október 8-án mutatkozott be az első két hajtásmódú és két áramnemű motorvonat. Az esemény világpremier is egyben, hiszen a hibrid motorvonat olyan megoldásokat sorakoztat fel, amelyeket eddig vasútüzemben nem használtak.

Két hajtási móddal (villamos és dízel) rendelkezik, és villamos hajtásmódban két áramnemet (1500 V és 25000 V) is képes használni; ez a kétszeresen duál üzem teszi lehetővé, hogy a teljes francia vasúti hálózaton tudjon közlekedni, függetlenül attól, hogy az adott vonalon van-e felsővezeték, vagy ha van, akkor milyen feszültséget szolgáltat. Mindez egyrészről energia-megtakarítást eredményez, másrészt az utasok szempontjából is előnyös, hiszen kevesebb kényszerátszállásra van szükség. A hibrid motorvonat az első pillantásra szembeszökő előnyökön túl egyszerűsített járműmenedzsmentet is lehetővé tesz az operátorok számára.

A francia vasúttársaság, az SNCF, ilyen motorvonatokkal tervezi kiszolgálni a Champagne-Ardenne régió vonalait Paris – Troyes – Culmont és Culmont – Saint-Didier – Vitry között.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin