Monostory.hu

A francia vasút a piacnyitásra készül

Bejegyezve: | 2008. 12. 06. | Comments Off on A francia vasút a piacnyitásra készül

1997 óta két intézmény foglalkozik a francia vasúti rendszerrel. A Reseau Ferre de France (RFF) a hálózat tulajdonosa és kezelője, míg az SNCF felel a karbantartásért és a menetvonalak kiosztásáért. Többször felmerült a kérdés: vajon hatékony-e ez a rendszer? Az utóbbi néhány hónapban felmerült jogos kritikák szerint nem igazán.

Hubert Haenel parlamenti képviselő erősen kritikus véleményt fogalmazott meg a jelenlegi szervezeti felépítéssel szemben, mondván: „így nehéz elérni a célként kitűzött átláthatóságot”. Részben az ő tevékenységének köszönhetően a DGCCRF (a francia versenyfelügyeleti- és fogyasztóvédelmi hatóság) a közelmúltban vizsgálatot indított a vasúti teherszállítási piacon felmerülő, a versenyt korlátozó tényezők felderítése érdekében.

Dominique Bussereau közlekedési miniszter az Echoes napilapnak nyilatkozva ismertette a feltárt hiányosságok megszüntetésére teendő intézkedésiket. Ezek egyike, hogy létrehoznak egy független pályakapacitás elosztó szervezetet. A francia kormányzat elszánta magát, hogy megnyitja a teljes vasúti piacot a verseny előtt, ezzel kapcsolatosan a vasúti rendszer reformja is előtérbe került. Az RFF fogja gyakorolni továbbra is a tulajdonosi jogokat, és ellátni az infrastruktúra kezelőre háruló feladatokat. „Messzemenően figyelembe kell vennünk a vasúti szektor nyitottságára vonatkozó igényeket: ma az árufuvarozásban, holnap már a személyszállításban is. Az üzemi menetrend megtervezése és a menetvonalak kiosztása a jövőben sokkal átláthatóbb és hatékonyabb lesz” – fejtette ki.

Az RFF már készül a feladatra. Külön, százfős szervezetet hozott létre, amely kapcsolatot tart a vasútvállalatokkal, elkészíti az üzemi menetrendet, és kiosztja a menetvonalakat. Szintén újítás az eddigi rendszerhez képest, hogy az RFF számlázza ki a pályahasználati díjakat – nem csak a hálózatkapacitás optimalizálásával kapcsolatos feladatokat hajtja végre.

Az Echoes kérdésére, amely az SNCF jövőbeni szerepére vonatkozott, a miniszter elmondta, hogy az állami vasúttársaságon belül kívánják különíteni a pályahálózat működtetésével kapcsolatos tevékenységet a társaság egyéb feladataitól. Az elkülönített szervezeti egységbe 14.400 dolgozó tartozik majd; menetrend-szerkesztők, felügyeletet ellátók, forgalomirányítók, stb. Ezek a dolgozók továbbra is az SNCF alkalmazottai maradnak: feladatuk változik csak, munkáltatójuk nem. Egységük azonban szervezetileg önálló lesz, külön költségvetéssel is rendelkeznek. A szervezet vezetője egyenrangú lesz az RFF elnökével, az állam ezen keresztül is garantálja függetlenségét.

Felmerülhet a kérdés; nem lenne-e logikusabb ezt a szervezetet az RFF keretében felállítani? Azonban egyelőre áthidalhatatlan nehézséget okoz, hogy 14.400 emberről van szó, míg az RFF-nek jelenleg 800 dolgozója van – így meglehetősen nehéz lenne a tizennyolcszor nagyobb létszámot integrálni egy jelentősen kisebb méretű szervezetbe.

A szerkezetátalakítás az Európai Bizottság kívánalmainak is megfelel. Jelenleg a piacon jelen levő operátorok gyakran kritizálják a menetvonalak elosztásának gyakorlatát, de ezzel a megoldással a francia vasutak biztosítani tudják, hogy a közeljövőben liberalizálandó személyszállítási piacukon színre lépő operátorok által igényelt menetvonal-igények elbírálása diszkriminációmentes legyen.

A francia kormányzat eltökélt célja, hogy 2009 második felére elkészítik azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek lehetővé teszik a személyszállítási piac teljes megnyitását. Az addig felállítandó szabályozó testület feladata lesz felügyelni, hogy a verseny szabályait minden operátor betartsa.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin