Melinda búcsúja

A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft (VPE) november 29-én délután a honlapján megjelentetett sajtóközleményben tette közzé, hogy kivonták a forgalomból a menetvonalak igénylésére használt MELINDA programot.

A közlemény megjelentetése előtt a vasútvállalatok számára nem utalt jel arra, hogy egyik napról a másikra (pontosabban délelőttről – délutánra) új programot kell használniuk. A GySEV-től kapott információink szerint sem a váltás napján, sem a következőn nem tudtak bejelentkezni.

„A MELINDA rendszer szerzői jogával kapcsolatban olyan – korábbi időszakkal összefüggő – igények, ebből fakadó kockázatok merültek fel, melyek a MELINDA rendszer további működtetésének, továbbfejlesztésének célszerűségét alapjaiban kérdőjelezték meg.

A pályakapacitás elosztásának biztonságos működéséhez fűződő közérdekre tekintettel a VPE Kft. új informatikai rendszer bevezetése mellett döntött, melynek neve KAPELLA.” – áll a VPE közleményében.

A Magyar Közlekedés információi szerint az említett igények és kockázatok a MELINDA készítői által háromszorosára emelt használati díjat jelenti. A díjemelés indokolhatja egyrészt a KAPELLA hirtelen bevezetését, másrészt a sebes üzembe állítás magyarázatul szolgálhat a program egyes hiányosságaira is. Több menetvonal igénylő panaszkodott, hogy az új felület sokkal az eddig megszokottnál kevésbé áttekinthető, és nehezebben kezelhető.

Share