Mozduljunk együtt

Az Európai Bizottság január 1-én Move Together, vagyis Mozduljunk együtt néven projektet indított a fenntartható városi közlekedés témakörében. A projekt célja, hogy az Unió polgárai tudatában legyenek annak, hogy amikor közlekedési eszközt választanak, az kihat lakóhelyük gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságára is. Ezenkívül jó, ha tudomásuk van arról is, hogy az Európai Unió milyen kapcsolódó területeken végez kutatásokat, és ezeknek a kutatásoknak az eredményei hogyan segíthetnek a városi közlekedést fenntarthatóbbá, vagyis biztonságosabbá, hatékonyabbá, környezetbarátabbá tenni – ezzel az élet minőségét is javítani.

A projektbe közvetlenül bevonnak egy 27 fős nemzetközi csoportot is (egy-egy résztvevőt minden tagállamból), valamint Róma lakosainak egy csoportját. A Move Together projekt főbb üzeneteit médiakampánnyal és kiállítások szervezésével próbálják eljuttatni Európa polgáraihoz.

A nemzetközi csoport a tervek szerint három alkalommal fog találkozni, és véleményével hozzájárulni a fenntartható városi közlekedés fejlesztéséhez:

Márciusban, Brüsszelben kétnapos konferencián tárgyalják meg a fenntartható városi közlekedést érintő uniós kutatások eredményét, az ezzel kapcsolatos szabályozási lehetőségeket, és a hétköznapi alkalmazási lehetőségeket.

Májusban szintén két napon keresztül értékelik ki az EU polgárainak véleményét a kutatások eredményeinek alkalmazhatóságával és hasznosságával kapcsolatban.

Június harmadik hetében ismét Brüsszelben találkoznak, az Európai Unió Európai Gazdasági és Szociális Bizottsága által szervezett konferencián.

Share