Monostory.hu

Európai körkép

Bejegyezve: | 2010. 07. 13. | Comments Off on Európai körkép

Rómában, az európai vasutak vezetőinek 10. találkozóján a fő megtárgyalandók között szerepelt Európa vasutainak átalakítása, hogy megfeleljenek a következő évtized gazdasági kihívásainak, az Európai Vasúti Ügynökségnek szánt nagyobb szerep, valamint az Innotrack projekt folytatása.

A találkozó legfontosabb döntése a Railway2020 megalakítása volt; a munkacsoportot az iparág vezetői alkotják, koordinátora Siim Kallas, az Európai Unió közlekedés i biztosa. A munkacsoport feladata az európai vasutak teljesítményjavítási lehetőségeinek vizsgálata, valamint annak felderítése, hogy a vasutak miképpen tudják elősegíteni a gazdasági válság utáni kilábalást.

Megállapodtak abban is, hogy lobbicsoportot hoznak létre, amelynek feladata elérni az Európai Bizottságnál, hogy erősítse az ERA szerepét és hatáskörének kiterjesztését a nemzeti biztonsági hatóságok munkájának koordinálására és ellenőrzésére. A vasúti vezetők szerint az ERA egyedi szerepet kell, hogy játsszon az operátorok megkülönböztetésmentes hozzáférésének garantálásában, az egységes jogszabályi környezet kialakításában, az interoperabilitás kiterjesztésében, és a működési engedélyek és biztonsági tanúsítványok megszerzésének terén a piacra újonnan belépők számára szabott egységes feltételrendszer kialakításában.

Megegyezés született az Innotrack projekt továbbfolytatását illetően is; amely a vasúti infrastruktúra kapacitásnövelésének a költségcsökkentés melletti lehetőségeit kutatja.

Megtörtént az első lépés az Orosz Vasutak (RZSD) első nagy sebességű vasútvonal létrehozása felé. A 10 millió eurós kezdőcsomag a 660 kilométeres Moszkva – Szentpétervár távolság 400km/h sebességre történő kiépítésének megvalósíthatósági tanulmányát tartalmazza; a tervek szerint a jelenlegi 3 óra 45 perces eljutási időt két és fél órára csökkentik.

Az új vonalon várhatóan irányonként 42 vonat közlekedik majd, évente 14 millió utast szállítva. Az RZSD szerint a nyomvonal már többé-kevésbé ki van jelölve, bár még kérdéses, hogy a leendő vasútvonalba bekapcsolják-e a két nagyváros repülőtereit is.

Az RZSD az év vége felé a 20 milliárd eurós PPP projekt indítására nemzetközi találkozót tervez összehívni, a jövő év elején pedig a bankok és vasútépítő társaságok részére indul egy road show. A finanszírozás – tervezés – építés – karbantartás életciklusra szóló tenderkiírások 2012-re várhatók.

A Banedanmark, Dánia vasúti infrastruktúrájának kezelője, a Nokia Siemens Networks és Ramboll Telecom által alkotott konzorciumot választotta ki analóg rádióhálózatának GSM-R rendszerűre cserélésére. Az ország teljes biztosítóberendezési felújításának részét képező szerződés megkötését június 29-én jelentették be.

A Nokia Siemens Networks lesz a felelős a GSM-R rendszer tervezésért, megvalósításáért és a karbantartásért; ők szállítják a bázisállomásokat és az intelligens hálózati technológiát, az operátorok terminálját, valamint a hangrögzítő berendezéseket. A Ramboll építi ki az infrastruktúrát. A jövőben 160 meglévő adótornyot használnak fel, mellette nyolcvan újat állítanak, valamint GSM-R tartozékokat szerelnek fel 60 mobiltelefon adótoronyra is.

„A vonatok és az irányítóközpontok közötti kapcsolattartásra jelenleg használt rádiórendszer hattyúdalát énekli” – mondta Kenneth Lau Rentius, a Banedanmark vezérigazgatója – „a világ szinte összes piacán megjelentünk már pótalkatrészekért, mert a meglevő rádiórendszert már sehol sem gyártják. Szerencsére megszületett a döntés a GSM-R bevezetéséről.”

Az első GSM-R rádiók 2013-ban kerülnek használatba a vonatokon, hangátvitel céljára. A bevezetés második fázisa 2015-ben kezdődik, amikor is a GSM-R már az ETCS részeként üzemel majd.

Július 5-én a Svájci Szövetségi Vasutak teherszállító üzletága, az SBB Cargo és annak intermodális operátora, a Hupac bejelentette intermodális irányvonatok közlekedtetésére alakult új társaságának megalakulását. A cég a Németország és Olaszország közötti forgalom lebonyolítására alakult, tevékenységét 2011 elején kezdi meg.

Az SBB Cargo International célja a kapacitás optimalizálása, valamint a mozdonyok és a személyzet holtidejének minimalizálása, hogy ezzel az észak-déli folyosó kiszolgálásában a legalacsonyabb áron kínálhassák szolgáltatásaikat.

„Svájc két legerősebb vasúti piaci szereplőjének egyesítenie kell az erejét” – mondta el a Hupac elnöke, Hans-Jörg Bertschi – „csak így lehet esélyünk felvenni a versenyt a többi operátorral”.

Bulgáriában villamosítási munkák kezdődtek a Svilengrad és a török határ közötti 19 kilométeres vonalszakaszon. A kormányzat EU által támogatott Közlekedési Operatív Programja részeként, amelynek célja Bulgária minél teljesebb integrációja az EU közlekedési hálózatába, a 84 milló eurós projekt kivitelezője a cseh OHL ZHS. A villamosítás és a meglevő vasúti átjárók külön szintűvé alakítása a vonal kapacitását napi 52-ről 70 vonatra emeli, a felújítás után az alkalmazható sebesség 200 km/h lesz. A szerbiai Nistől a bolgár határig vezető vonal villamosítása szintén folyamatban van; a két projekt befejezésével Isztambultól Közép-Európáig folyamatosan villamos vontatással közlekedhetnek a vonatok.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin