NoMessin!

A vasút, a vonatok érdekesek. Ezt azok a gyerekek tudják a legjobban, akik már egyedül közlekednek, de veszély- és felelősségérzetük még nem fejlődött ki. Az ő biztonságuk nem szavatolható tiltó táblákkal, mert kíváncsiságuk erősebb büntetéstől való félelmüknél. Évente hatot gázol el közülük vonat.

A vasúttársaságok, az Office of Rail Regulation (ORR), az RSSB és a BTP mindent megtesznek azért, hogy az iskolákat, szülőket, helyi közösségeket bevonva megpróbálják csökkenteni a gyermekbalesetek számát.

A Network Rail által kezdeményezett, és támogatott No Messin! (Ne szúrd el!) program keretében az ifjabb korosztályt célozzák meg; többek között információs füzeteket készítettek és terjesztenek a szülők és gyermekeik számára. A szülőknek leírják a veszélyeket és a jogszabályi előírásokat, eszközöket kínálnak ahhoz, hogy gyermekeikben tudatosítsák kockázatot.

Gyermekintézményekben – óvodákban, iskolákban – tartanak foglalkozásokat, minden korosztálynak a saját szintjén magyarázzák el a vágányok környékén tanúsítandó helyes magatartást. „Nincs olyan ok, ami miatt megérné a vágányok környékén tartózkodni. Sokan tettek ilyet, csak mert unatkoztak – úgy gondolták, nem tudják magukat mással elfoglalni” – írja az egyik, szülőknek szóló szórólap, megoldást is javasolva: „Keressen gyermekének lakóhelye környékén sport-, vagy ifjúsági klubot. Segítsen neki megfelelő elfoglaltságot találni.”

A pedagógusok számára hozták létre a Teaching Zone webhelyet; a kezdeményezés az általános ismeretek elsajátíttatásához kínál segédanyagokat. Ezen belül alakítottak ki egy adatbankot a BTP és több vasúttársaság támogatásával, ahonnan a vasúttal kapcsolatos ismeretek oktatásához óravázlatok, tények, kinyomtatható foglalkoztató füzetek, interaktív táblákkal használható bemutatók tölthetők le.

Megjelent a Vezetékek világa 2008/1. számában

Share

Comments are closed.