Monostory.hu

NoMessin!

Bejegyezve: | 2008. 03. 28. | Comments Off on NoMessin!

A vasút, a vonatok érdekesek. Ezt azok a gyerekek tudják a legjobban, akik már egyedül közlekednek, de veszély- és felelősségérzetük még nem fejlődött ki. Az ő biztonságuk nem szavatolható tiltó táblákkal, mert kíváncsiságuk erősebb büntetéstől való félelmüknél. Évente hatot gázol el közülük vonat.

A vasúttársaságok, az Office of Rail Regulation (ORR), az RSSB és a BTP mindent megtesznek azért, hogy az iskolákat, szülőket, helyi közösségeket bevonva megpróbálják csökkenteni a gyermekbalesetek számát.

A Network Rail által kezdeményezett, és támogatott No Messin! (Ne szúrd el!) program keretében az ifjabb korosztályt célozzák meg; többek között információs füzeteket készítettek és terjesztenek a szülők és gyermekeik számára. A szülőknek leírják a veszélyeket és a jogszabályi előírásokat, eszközöket kínálnak ahhoz, hogy gyermekeikben tudatosítsák kockázatot.

Gyermekintézményekben – óvodákban, iskolákban – tartanak foglalkozásokat, minden korosztálynak a saját szintjén magyarázzák el a vágányok környékén tanúsítandó helyes magatartást. „Nincs olyan ok, ami miatt megérné a vágányok környékén tartózkodni. Sokan tettek ilyet, csak mert unatkoztak – úgy gondolták, nem tudják magukat mással elfoglalni” – írja az egyik, szülőknek szóló szórólap, megoldást is javasolva: „Keressen gyermekének lakóhelye környékén sport-, vagy ifjúsági klubot. Segítsen neki megfelelő elfoglaltságot találni.”

A pedagógusok számára hozták létre a Teaching Zone webhelyet; a kezdeményezés az általános ismeretek elsajátíttatásához kínál segédanyagokat. Ezen belül alakítottak ki egy adatbankot a BTP és több vasúttársaság támogatásával, ahonnan a vasúttal kapcsolatos ismeretek oktatásához óravázlatok, tények, kinyomtatható foglalkoztató füzetek, interaktív táblákkal használható bemutatók tölthetők le.

Megjelent a Vezetékek világa 2008/1. számában

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin