Monostory.hu

Megállapodás az ERTMS terjesztésének meggyorsításáról

Bejegyezve: | 2008. 07. 13. | Comments Off on Megállapodás az ERTMS terjesztésének meggyorsításáról

Az Európai Bizottság és a vasúti szektor (gyártók, infrastruktúra kezelők, és egyéb vállalatok) július elején Rómában írták alá azt a jegyzőkönyvet, amelyben közös céljukként fejezik ki a European Railway Traffic Management System (ERTMS) terjesztésének meggyorsítását. Az ERTMS – a mely ugyanúgy használható nagysebességű és hagyományos vasútvonalakon – lehetővé teszi, hogy a vontatójárművek fedélzetén egyféle vonatbefolyásoló berendezés üzemeljen; csökkenti a működési költségeket és növeli a vasúti rendszer hatékonyságát.

„Az ERTMS egy fontos, európai ipari projekt. Alapvető a vasúti rendszerek versenyképessége és biztonságának növelése, és ezzel vonzóbbá tétele szempontjából. A most aláírt megállapodás fontos lépést jelent az ERTMS további terjedése felé” – jelentette ki Antonio Tajani, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

Az ERTMS csak akkor lehet sikeres, ha egyrészről teljes a technikai kompatibilitás a több tízezer kilométernyi pálya felszerelése és a járműoldali berendezések között; másrészről a rendszer gyorsan és összehangoltan terjed. Ha egyetlen kilométernyi pályaszakasz is kimarad a sorból, az a teljes vonalon veszélyezteti a versenyképességet.

A július 4-én aláírt jegyzőkönyvben foglaltak kifejezik az aláírók elkötelezettségét az előbbi két alapvető cél megvalósítására, a következő főbb területek szem előtt tartásával:

  • Egyszerű technikai alapkonfiguráció használata az EU tagállamaiban létesített, ERTMS-re kiépített vasútvonalakon 2012 végéig,
  • A gyártók jussanak egyetértésre abban, hogy az új szerződések alapján épült rendszerek a vevő kívánalmai alapján tartalmazzák az aktuális szoftverfrissítéseket is. A vevők (vasúttársaságok és infrastruktúra kezelők) jelenleg túlzottnak tartják a gyártóknak fizetendő díjakat.
  • 2012-ig egyetértésre kell jutni a specifikációk új verziójának bevezetését előíró programról; beleértve azt a feltételt is, hogy az új specifikációnak megfelelően felszerelt járművek visszamenőlegesen kompatibilisek legyenek a régebbi verziókkal is.
  • A berendezések kompatibilitási és tesztelési eljárásainak fejlesztése és harmonizációja.
  • Az ERTMS terjedésének felgyorsítása, mégpedig egy kötelező érvényű tervvel, ami részletezi az új járművek ERTMS fedélzeti rendszerrel történő ellátását.

Őszre az Európai Bizottság bemutatja a kötelező érvényű terjesztési terv vázlatát, és 2009 elejére új előterjesztést tesz közzé, amely elfogadása esetén 250 millió euró értékű pénzügyi támogatást nyújt az ERTMS transz-európai hálózaton történő minél szélesebb körű kiépítéséhez. Az ERTMS pályaoldali berendezéseinek kiépítésére pénzügyi támogatás nyerhető a Regionális és a Kohéziós alapból is.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin