Bővülő ERTMS

Az osztrák vasutak (ÖBB) az Alstom Transportot bízta meg 449 járművének ERTMS alapú vonatbefolyásoló berendezéssel való felszerelésével. A szerződés értéke megközelítőleg 90 millió Euró.

A járművek fedélzeti berendezéseit az Alstom belgiumi (Charleroi) gyáregységében állítják össze; a részegségek a villeurbannei és a veronai telephelyeken készülnek. Az elkészült berendezéseket az ÖBB TS (Technische Services) bécsi és linzi egységeiben építik be. Az ATLAS fantázianevű ERTMS megvalósítás kivitelezése még az idén megkezdődik és 2014-re szerelik fel valamennyi járműre.

A 332 darab 1016/1116 (Taurus), és 50 darab 1216 sorozatú mozdonyra, valamint a 67 Railjet vezérlőkocsira felszerelt berendezés ismerni fogja az STM (Specific Transmission Module) üzemmódot is, így alkalmasak lesznek a szomszédos vasutak vonalhálózatán való közlekedésre is.

„Az ERTMS megvalósítás rendszerbe állításával az ÖBB jelentős lépést tesz az egységes európai vasúti közlekedés irányába” – kommentálta a szerződés aláírását Martin Lange, az Alstom Transport igazgatója.

Ausztria az európai tranzitútvonalak egyik kulcspontjaként valóban jó piaca az ERTMS/ETCS gyártóknak; az ÖBB és más vasúttársaságok az Európai Vonatbefolyásoló Rendszert alkalmazó járművekkel nem csak országon belül tudják a magas biztonsági szintet jelentő vonatbefolyásoló berendezés előnyeit kihasználni, hanem átjárhatóvá válnak számukra a szomszédos országok vasútvonalai is.

A projekt lefutása után az ÖBB fogja az egyik legnagyobb ETCS 2-es szintre alkalmas járműfolttát üzemeltetni.

Share

Comments are closed.