Monostory.hu

Valami változik Dániában

Bejegyezve: | 2010. 07. 02. | Comments Off on Valami változik Dániában

Dánia állami tulajdonú vasúti pályáinak üzemeltetője, a Banedanmark, nem hezitált a tenni, vagy nem tenni kérdésén: a teljes 3240 kilométernyi pályahálózat jelző- és biztosítóberendezését felújítja. Európában az ilyen mértékű, egy projekten belüli felújítás eddig példa nélküli.

A dán vasutak jelzőberendezései elérték azt a pontot, ahol koruk miatt a további karbantartás már nem gazdaságos. Az utóbbi években megnövekedett a meghibásodások száma, ami a személy- és áruszállítás terén késésekhez vezetett, szignifikánsan csökkentve a szolgáltatás minőségét. A jelző- és biztosítóberendezési okokra visszavezethető vonatkésések száma mostanra elérte az összes késési ok felét: ez egyértelműen az infrastruktúra kezelőjének hibája.

A felújítási tervek szerint kicserélik az pályahálózat teljes biztosítóberendezését; a cél az életciklusköltség csökkentése és ezzel egyidejűleg a hálózat teljesítményének növelése. A Banedanmark arra is számít, hogy a felújítással jó alapot teremt a jövőbeni fejlesztések számára, valamint jelentős megtakarításokat ér el az üzemeltetési és karbantartási költségek terén is. A felújítási stratégia – amely a következő 12 éves időszak alatt 2,4 milliárd eurós befektetéssel számol – politikai elfogadása már 2009 közepén megtörtént. Eredményeképpen 2021-ig minden fővonalat és a regionális pályahálózat minden vonalát ETCS L2 rendszerrel építik ki.

A költség, melyet a dán kormány fedez, magában foglalja a pályaoldali és fedélzeti berendezéseket, a kivitelezés költségét, valamint a tervezés, tesztelés, megvalósítás, képzés és változásmenedzsment során szükségessé váló kiadásokat is.

A tervezéshez és a megvalósításhoz számos alapelvet rögzítettek, közük azt, hogy a berendezések teljes cseréje valóban teljes cserét jelent. Minden létező eszközt – a foglaltságérzékeléstől kezdve a váltóhajtóműveken keresztül az állomási jelző- és berendezéseken át a járműfedélzeti eszközökig – selejteznek, tekintet nélkül arra, hogy milyen életkorú és milyen technológiai szintet képvisel.

A beszerzéseket alapvetően a funkcionális követelmények fogják meghatározni, szem előtt tartva a jelző- és biztosítóberendezési infrastruktúra biztonságát, teljesítményét és életciklus-költségét.

A hagyományos vasúti hálózat egészén sutba dobják a meglevő szabályozást és új, az interoperabilitás szabályainak megfelelő utasításrendszert dolgoznak ki.

2021-ig az egyéb biztosítóberendezési költségeket a meglevő berendezések élettartamának meghosszabbítására, és meghatározott vonalakon a menetrendszerűség növelése érdekében a teljesítmény növelésére korlátozzák. A legtöbb erőforrást az új jelzőeszközök telepítésére és a járműfedélzeti berendezések felszerelésére fordítják. Az átalakítással kapcsolatos tendereket négy fő területen írják ki: két fővonali infrastruktúrára, egyet a Koppenhágai S-bahnra, és az ERTMS fedélzeti berendezéseire.

A tervek szerint 2015 és 2018 között pilot projektként a térképen zölddel jelölt két fővonal átalakítása zajlik le, ezeken végzik el a biztonsági és működési teszteket. 2018-tól az ETCS L2 kiépítésére prioritással kijelölt vonalak kiépítése történik meg (kék), a munka ezek után a pirossal jelölt vonalakon folytatódik. A munka befejezését 2021-re tervezik; ez a dátum egybeesik a meglevő ATP biztosítóberendezések életciklusának végével.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin