Monostory.hu

Az utasok mentésének gyorsabbnak kell lennie

Bejegyezve: | 2010. 02. 28. | Comments Off on Az utasok mentésének gyorsabbnak kell lennie

Decemberben műszaki meghibásodások miatt több vonat is a kontinenst Nagy-Britanniával összekötő, a Csatorna alatt átvezető alagútban rekedt; az események nem tettek jót az Eurostar hírnevének. Hihetetlennek tűnik, hogy a világ egyik legfejlettebb technikáját alkalmazó vasútvonalat a hóesés megbéníthatja. Hogy fordulhatott ez elő?

Claude Gressier, az eseményeket kivizsgáló bizottság társelnöke szerint az Eurostarnál két okból merülnek fel rendszeres problémák: míg energiaigényük 40 százalékkal magasabb, mint a francia nagy sebességű vonatoké és redundáns elektromos és jelzési rendszert alkalmaznak; a többletberendezéseket a brit űrszelvényben elférő, kisebb szerkesztési méreteknek megfelelő árműszekrényben kell elhelyezni. Ennek eredményeképpen az elektromos berendezések a kívánatosnál sokkal közelebb kerülnek egymáshoz, és nem tudnak kellőképpen szellőzni. Ezek a körülmények vezettek a felmerülő problémákhoz, amelyek egy viszonylag rövid időszak alatt kumulálódtak: zárlatok léptek el egyes tekercsekben, valamint három vonat esetén a tetőberendezésen.

Eurostar

A hibák okainak feltárása azonban nem teszi boldoggá a hosszú időre a vonatokon, alagútban rekedt utasokat, akik felteszik a kérdést: miért nem tudott többet tenni értük az üzemeltető? A vizsgálati jelentés kiemeli, hogy az utasok kimenekítésének gyorsabbnak kellett volna lennie. Intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy az alagútban bármilyen ok miatt megállt vonatok áramszedői maradjanak felengedve, ilyen módon lehetővé téve a légkondicionáló- és fűtőberendezések működését. Ugyanis alapvető probléma, hogy az elektromos rendszer meghibásodása esetén az áramszedők automatikusan leereszkednek, és a vonat energiaellátását a továbbiakban az akkumulátorok biztosítják. Ezek azonban az alagútban uralkodó hőmérsékleti viszonyok közepette hosszabb időre alkalmatlanok erre a feladatra.

Az elsőként szolgálatképtelenné vált vonatot egyszerűen kivontatták az alagútból. Vajon a többivel miért nem tették meg ezt időben? Az Eurotunnel kiszolgálására két segélymozdony van rendszeresítve. Az első a London felé tartó vonatot mentette ki és továbbította a St. Pancras állomásra. A második „beszorult” két elakadt vonat mögé, bár végül a kettőt összekapcsolva együtt tolta ki őket az alagútból. Az ezeken kívül elakadt két vonat utasait az Eurotunnel saját erőivel mentette ki. A jelentés javaslatot tesz további segélymozdonyok üzembe állítására, illetve haváriaterv készítésére a hasonló, előre nem látható események során a várakozó utasok hajókra, repülőgépre terelésére. A mostani üzemzavar idején ezek a megoldások sem jöhettek volna szóba, mivel az időjárás a légi és vízi közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott.

Az alagútban egyre türelmetlenebbül várakozó utasok bizonytalanságát és kényelmetlenségeit növelte, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak a továbbindulás idejéről. Sem az Eurotunnel, sem az Eurostar üzemeltetőinek nem volt arra lehetőségük, hogy az utaskísérőkkel közvetlen kapcsolatot teremtsenek. A vonatokkal történő kapcsolattartás kizárólag a mozdonyvezetőkön keresztül lehetséges, ők azonban a műszaki meghibásodásokkal voltak elfoglalva, kisebb gondjuk is nagyobb volt az utasok tájékoztatásánál. A jelentés ezért új kommunikációs csatornák kiépítését is javasolja.

Annak érdekében, hogy ehhez hasonló fiaskó ne fordulhasson elő még egyszer, a vizsgálók a járművek elektromos rendszerének átalakítását javasolták. Az üzemeltetők közlése szerint az idén megalakítandó egységes Eurostar társaság létrehozásával emelkedni fog a karbantartás színvonala; ez a szükséges átalakítások elvégzésével együtt garantálja, hogy a decemberihez hasonló katasztrofális meghibásodás-sorozat még egyszer nem fordulhat elő.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin