Monostory.hu

Változnak a Csalagút biztonsági szabályai

Bejegyezve: | 2011. 04. 02. | Comments Off on Változnak a Csalagút biztonsági szabályai

Az Európai Vasúti Ügynökség (European Railway Agency – ERA) március 21-én kiadott jelentése szerint nincs valós oka az elosztott vonóerővel, több vonófejjel közlekedő motorvonatok kitiltásának a Csatorna alatt átvezető vasúti alagútból.

Az alagút biztonsági hatóságaként működő Csatorna Alagút Kormányközi Bizottság (Channel Tunnel Intergovernmental Commission – IGC) még 2010. márciusában fordult az Ügynökséghez azzal a kéréssel, hogy vizsgálja felül az Eurotunnel egyes szabályainak módosítástervezetét.

Az ERA véleményét a biztonsági és működési szabályok tekintetében kérték, amelyek jelenleg korlátozzák a Csatornában használható vontató- és vontatott járművek körét és kizárják az elosztott vonóerővel közlekedő vonatok közlekedését. A most publikált 44 oldalas dokumentumban az ERA megállapította, hogy a jelenlegi szabályozás nem felel meg az EU szabályoknak, nevezetesen az Interoperabilitási és a Vasútbiztonsági direktíváknak.

A kérdéses szabályozás a Csatorna üzemeltetésében szerepet játszó Canterbury Egyezmény értelmében született; megalkotásakor még nem léteztek az EU infrastruktúra különválasztására, nyílt hozzáférésre, biztonságirányításra és kölcsönös járműelfogadásra vonatkozó rendeletei. Mára azonban az Alagút a Transz-európai nagysebességű vasúti pályahálózat része, így kiterjednek rá a kölcsönös átjárhatóságra vonatkozó műszaki előírások (TSI-k), így különösen a nagysebessébű vasutakra, a csökkent mozgásképességű személyekre és a vasúti alagutak biztonságára vonatkozók.

A Deutsche Bahn (DB) a jelentés kiadásának másnapján üdvözölte az ERA döntését, sajtóközleményük szerint ezzel fontos mérföldkőhöz érkezett az ICE vonatok bevezetése a Csatorna alatti alagúton keresztülhaladó pályára. A jelentés támogatja az IGC biztonsági szabályok megváltoztatására irányuló terveit, így a jelenleginél szélesebb körű lehet az alagutat használó operátorok járműparkja. Az ERA nem emelt kifogást sem a jelenlegi 400 méteresnél rövidebb, sem a több összekapcsot motorvonati egységből álló vonatok közlekedtetése ellen sem.

Az ERA állásfoglalásának megjelenése után az új biztonsági szabályok implementáslása az IGC szerint hamarosan megtörténik.

Ulrich Homburg, a DB igazgatótanácsának tagja szerint “a jelentés megerősítette, hogy a DB és az IGC jó irányba haladt, amikor együtt dolgozott az ICE vonatok közlekedtetésének kiterjesztésén a Csatorna irányába. A jelentés ezen kívül arra is bizonyítékot szolgáltatott, hogy vonataink biztonságosan üzemeltethetők az alagútban.”

 

 

Monostory Miklós

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin