Monostory.hu

Repülő vonat?

Bejegyezve: | 2013. 06. 19. | Comments Off on Repülő vonat?

A különböző egyetemek és közlekedési műhelyek időről-időre előállnak egy-egy első látásra fantasztikusnak, sci-fibe illőnek látszó ötlettel, amely aztán vagy továbbgondolódik és megvaslósul, vagy elenyészik. Ebbe a körbe tartozik a végtelen vonat, és most a repülő vonat.

Repülő vonat? Hihetetlennek hangzik, de a napokban zajló párizsi relülőshow során bemutatott koncepcióterv szerint megvalósítható.

Repülő vonat

A repülő vonat ötlete a jövő intermodális utazása egyik lehetőségeként a svájci EPFL egyetem lelkes csapata agyában fogant meg. Az utasok az induló állomáson vonatra szállnak, és ülőhelyük elhagyása nélkül szállhatnak le a vonatról egy másik kontinensen úgy, hogy közben az út egy részét a levegőben tették meg.

A “vonatkapszulák” a városközpontokból a repülőtérre hagyományos módon, sínen juthatnak el, ahol a különlegesen kiképzett repülőgépek aljához rögzítik őket.

Vonatkapszulák a pályaudvaron

A repülőgép három kapszula hordozására alkalmas, mindegyikben 150 utas részére kialakított ülőhelyekkel. Az EPFL kutatói szerint a személyszállításhoz hasonlóan ugyanez az elv alkalmazható az áruszállításban is. Az előzetes számítások szerint a repülő vonat üzemagyag-felhasználása a hagyományos repülőgépekhez képest alacsonyabb lenne.

A Clip-Air projekt vezetője, Claudio Leonardi szerint:

Még van előttünk néhány akadály, de hiszünk benne, hogy megéri a koncepció kifejlesztésén dolgozni, még a jelenleg kiforrottnak tekinthető repülőgép-technológia ellenére is, mert eredményeinknek nagy hatása lehet a társadalomra.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin