Monostory.hu

Biztosítóberendezési konferencia

Bejegyezve: | 2011. 03. 21. | Comments Off on Biztosítóberendezési konferencia

A világ legnagyobb független biztosítóberendezési és távközlési konferenciájaként aposztrofált rendezvényt május 4. és 6. között rendezik meg Koppenhágában, ahol az infrastruktúra-menedzserek, a vasútvállalatok és a beszállítók képviseletében több mint háromszázan gyűlnek össze a szakma aktuális kérdéseinek megvitatására.


A konferencia aktualitásairól szólva a szervezők képviseletében Akhilesh Yadav elmondta, hogy a vezetőálláson elhelyezett eszközök elterjedésével a jelző- és biztosítóberendezések, valamint a vonatbefolyásoló berendezések egyre integráltabbá válnak. A pályamenti jelzőberendezések számának csökkentése egyre inkább prioritássá válik a főbb hálózatokon; a pályaüzemeltetők ezt a célt a vezeték nélküli távközlési eszközök használatával érik el. A vonatérzékelés (helymeghatározás) és integritásellenőrzés a nem túl távoli jövőben a fedélzeti berendezések feladata lesz.

Az ERTMS terjedését megfigyelve láthatjuk, hogy a rendszer túlnőtt Európán. Japán és Észak-Amerika kivételével az összes többi kontinensen vagy már jelen van az ERTMS, vagy a közeljövőben tervezik bevezetni. Ahogy a szabványosított, több gyártó által is támogatott technológia előnyei meghaladják a bevezetésével járó pluszköltségeket, az ERTMS terjedési sebessége meg fog többszöröződni.

A dán pályavasútnál, a Banedanmarknál dolgozó Morten Søndergaard, a konferencia egyik igazgatója az aktuális témakörök között szintén az első helyre sorolja az ERTMS kiépítését, ezt a dán példával támasztja alá: a következő években Dánia teljes vasúthálózatán bevezetik a rendszert.

A teljes átalakítással a legújabb, szabványos ipari hardverkomponenseken és redundáns rendszereken alapuló biztosítóberendezési technológiát vezetik be, amely egységes csatolófelületeket és magas megbízhatósági szintet jelent. Mindezeken kívül megteremti a teljes biztosítóberendezési egységet, valamint lehetővé teszi az automatikus forgalomirányítás bevezetését is a teljes vasúti hálózaton.

A konferencia első napján az európai vasúti hálózat egységessége felé vezető első lépésként üdvözölt ERTMS/GSM-R lesz a fő téma. A meghívott előadók és a résztvevők megtárgyalhatják a kiépítés finanszírozási lehetőségeit, a berendezések és a telepítés költségeit, szembeállítva az elérhető haszonnal, megbeszélhetik az életciklus-költség számítását, illetve megismerhetik az alternatívaként számon tartott ERTMS Regional által nyújtott lehetőségeket.

A második nap a biztonságé. A biztonság a vasút minden egyes területén kulcsfontosságú, ezért elsőbbséget kell élveznie. A jelző-, irányító és kommunikációs berendezések tervezése, telepítése és üzemeltetése során kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonsági követelmények érvényesülésére. Az előadások és a szekcióülések során az infrastruktúra-üzemeltetők, vasútvállalatok és beszállítók eszmét cserélhetnek a biztonsági kockázatokról, és azok elkerülésének módjáról.

Az utolsó napon a résztvevők kötetlen megbeszéléseken szerezhetnek tapasztalatokat a hozzájuk hasonló területeken tevékenykedőket ért kihívásokról. A beszélgetéseket a témakörök egy-egy avatott ismerője vezeti; a kötetlenség lehetőséget nyújt a hatékony információ- és tapasztalatcserére.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin