Monostory.hu

UIC konferencia a környezetről és a fenntarthatóságról

Bejegyezve: | 2008. 10. 02. | Comments Off on UIC konferencia a környezetről és a fenntarthatóságról

A Nemzetközi Vasúti Egyesülés (UIC) tizedik alkalommal rendezte meg kétnapos konferenciáját a környezetről és a fenntarthatóságról. Az idén Londonban, az Institute of Mechanical Engineers  falai között megrendezett esemény társrendezője az Association of Train Operating Companies (ATOC) volt. A 35 országból érkezett közel 200 résztvevő – döntéshozók, környezeti és vasúti szakértők – arról tanácskozott, hogy a vasút fenntartható és környezetbarát szállítási módként milyen módon szerezhet vezető szerepet.

A konferencia lehetőséget nyújtott a vasúti szektor szereplői számára az energiahatékonyságról, károsanyag-kibocsátás csökkentésről, és fenntartható mobilitásról szóló eszmecserékre, a tapasztalatok megosztására.

A konferencia nyitányaként  Hugh Sumner, az  Olympic Delivery Authority képviselője ismertette a hatóság széndioxid-kezelési stratégiáját a 2012-ben, Londonban megrendezésre kerülő olimpia kapcsán, majd  Heiko Kunst (Európai Bizottság Energia és Közlekedés Főigazgatóság) vázolta a Bizottság elképzeléseit a közös közlekedéspolitika eredményeként 2020-ra létrejövő  európai vasútról.

Tony Mercado Nagy-Britannia Közlekedési Minisztériuma álláspontját fejtette ki a vasúti közlekedés és a környezetvédelem kihívásaival kapcsolatosan,  Anthony Smith, a brit Passenger Focus (független vasúti utas-érdekvédelmi szervezet) munkatársa az utasok nézőpontjából láttatta a vasutat.

Michael Roberts, az ATOC vezérigazgatója elmondta:

„E fontos konferencia társrendezőiként kellemes kötelezettséget vállaltunk magunkra. A környezet és fenntarthatóság témaköre nagyon fontos a brit vasutak számára. Az ezzel kapcsolatos kérdések gyakran felmerülnek, különösen, hogy a Klímaváltozási Egyezmény hamarosan királyi jóváhagyással kötelezi az Egyesült Királyságot a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Úgy gondoljuk, hogy a vasútnak nagy szerepe lehet e célok elérésében.

Az ATOC régóta vezető szerepet játszik különböző olyan kezdeményezések támogatásában, amelyek csökkentik az energiafogyasztást: a villamos vontatójárműveken fogyasztásmérők lettek elhelyezve, visszatáplálásra alkalmas járművekkel a vételezett energia egy része visszaadható a hálózatba. Nem utolsó sorban a vasúti társaságok rendszeres találkozókon oszthatják meg a legjobb gyakorlatról szóló tapasztalataikat.”

Luc Roger, az UIC Tervezési és Fenntartható Fejlesztési igazgatója szerint „a vasút továbbra is bizonyítja, hogy világszerte nagy szerepet játszik a széndioxid-kibocsátás csökkentésében, és közben saját káros környezeti hatásait is csökkenti. A vasúti utazás iránti igény folyamatosan nő, ahogy a vasút által nyújtott szolgáltatások egyre megbízhatóbbá, vonzóbbá válnak, és ahogy a benzinkutaknál egyre magasabbak az árak.”

A konferencia több példán keresztül is megmutatta, a vasutak milyen újdonságokat tudnak felmutatni a fenntarthatóság fogalomkörében. Vipin Sharma, az UIC vezérigazgató-helyettese felvázolta az UIC első Fenntarthatósági Chartáját, kiemelve a vasúti szektor fenntarthatósága fejlesztésének fontosságát; e témakörnek elsőrendű fontossággal kell bírnia a vasúti vezetők számára. Jessica Ahrens, (Deutsche Bahn AG) bemutatta az UIC fenntarthatósági indikátorok projektjét, amely célja a vasutak fenntarthatósági törekvéseinek támogatása, valamint a jó közlekedési döntések támogatása, ezzel is elősegítve a hangsúlyok vasút számára kedvező megváltozását a közlekedési szektorban.

A szekcióüléseken a különböző technikai és viselkedésbeli változások kerültek a középpontba; így az energiahatékonyság, a károsanyag-kibocsátás, a talajszennyezés, és a fenntartható mobilitás.

Idén először osztották ki a Fenntarthatósági Díjat, amelyet az UIC azért alapított, hogy elismerje és díjazza a tagvasutak fenntarthatóság érdekében kifejtett erőfeszítéseit. A Díjat odaítélő független zsűribe az ENSZ Környezeti Programja (UNEP), az Európai Környezeti Ügynökség, és a Macroplan Consulting delegáltak tagokat; négy projektet díjaztak:

Első díjat kapott az SNCB Group (Belgium) cégen belüli tudatosság-ébresztő kampánya, amellyel az energiatakarékosságot és az energiafelhasználás hatékonyságát növelték.

Második díjban részesült a DSB (Dánia), „Energiafelhasználás csökkentése LED-ekkel” projektje,

Harmadik díjat nyert az SJ (Svédország) „Járművek környezetbarát megsemmisítése” című projektje.

A zsűri különdíját nyerte az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma által támogatott vasúti széndioxid-kibocsátást csökkentő program.

Share

Megjegyzések

Megjegyzések letiltva.

About

This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.

Subscribe to our feed

Keresés

Admin